Clasamentul surpriză al celor mai bogate orașe din România. Bucureștiul e pe 9, Clujul pe 10

Clasamentul surpriză al celor mai bogate orașe din România. Bucureștiul e pe 9, Clujul pe 10

Poate te-ai aștepta ca Bucureștiul să fie cel mai bogat oraș din România. Sau măcar Clujul. Iată care sunt cele mai bogate orașe din țara noastră.

Dacă te gândești unde să te muți în țară, pe lângă București, cel mai bine te gândești că este în Timiș, Cluj, Ilfov, Brașov și Sibiu. Dar atât Bucureștiul, cât și Clujul, se clasează pe locurile 9 și 10 atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din țară.

Bogăția unui oraș înseamnă în principal locurile de muncă cu salarii pe măsură, dar în domeniul economic, se folosesc mai mulți indicatori care să arate cum se descurcă un oraș atunci când vine vorba de venituri. În general se folosește produsul intern brut (PIB) și impozitul de venit per capita (IPV).

Cele mai bogate orașe nu sunt cele la care te-ai așteptat

În România, deși este uimitor, Bucureștiul și Cluj-Napoca nu sunt printre primele localități atunci când vine vorba despre bogăție. Într-un Top 30 format de UrbanizeHub, aflăm că de fapt pe locul 1 se clasează orașul Ghimbav, Brașov, urmat de Mioveni, Argeș, potrivit Impact.ro. Așadar, București și Cluj se clasează pe locurile 9 și 10.

În timp ce oamenii se îndreaptă spre București și Cluj, deoarece acolo se află cele mai mari oportunități de dezvoltare profesională și afaceri, Ghimbav își menține locul 1 cu privire la economia dezvoltată. Acolo există o puternică economie locală, provenită din firme precum: Viessmann, Premium Aerotec, PREH, IAR, etc. Aceste firme par să plătească unele dintre cele mai bune salarii din România angajaților săi.

De asemenea, Ghimbav se clasează pe locul 1 și la PIB-ul local per capita. În principal, aici se investește mult datorită proximității sale față de Brașov și proximității față de infrastructura de transport majoră.

Totodată, important este și faptul că numărul de angajați din orașul Ghimbav este mult mai mare față de numărul de locuitori. Orașul se clasează pe locul doi atunci când vine vorba de IPV-ul per capita.