Orange devine concurent pentru Digi RCS RDS, după achiziția Telekom: decizia vine direct de la UE

Orange devine concurent pentru Digi RCS RDS, după achiziția Telekom: decizia vine direct de la UE

După câteva luni de tratative pe marginea acestui subiect, Comisia Europeană a aprobat achiziția parțială a  Telekom România de către Orange. Divizia vizată este chiar cea care va face concurență cu Digi RCS RDS.

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, achiziția propusă de Telekom România Communications de către Orange SA. Aprobarea vine însă cu o condiție, se arată într-un comunicat al executivului european. Achiziția nu va fi una integrală. În schimb, Orange va prelua divizia de comunicaţii fixe, fostul Romtelecom. Pe de altă parte, divizia de comunicații mobile, fostul Cosmote, rămâne sub umbrela Telekom.

O parte din Telekom devine parte din Orange, iar Digi RCS RDS se simte amenințată

Este important de reținut că oficialii Comisiei Europene au mai afirmat că aprobarea tranzacției este condiționată de dezinvestirea participației minoritare de 30% a Telekom România Communications la divizia de telecomunicații mobile. Motivul are legătură cu faptul că acea divizie este un concurent direct al Orange și nu ar fi normal ca finanțarea sa să fie condiționată de concurență.

”Europenii au nevoie de acces la servicii de comunicații rapide și fiabile, cu suficiente alternative pe piață. Prin această decizie și angajamentele oferite de Orange, piața românească de telecomunicații va continua să ofere servicii de comunicații de înaltă calitate la prețuri competitive”, a explicat Margrethe Vestager, vicepreședintele Comisiei și responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Punctual, activitățile Orange, la ora actuală, sunt legate de telecomunicațiile mobile, în timp ce Telekom România Communications (TKR) este activ în principal în telecomunicații fixe și TV. TKR este controlat indirect de Deutsche Telekom și deține o participație minoritară de 30% la TRMC, unul dintre cei patru principali operatori de telefonie mobilă activi în România.

În setul de circumstanțe de mai sus, Comisia Europeană a identificat o problemă importantă, pornind de la o investigație elaborată. Comisia a constatat că tranzacția, astfel cum a fost notificată inițial, ar fi ridicat probleme serioase de concurență pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Mai precis, Orange ar fi achiziționat participația minoritară de 30% a TKR în TRMC, unul dintre principalii săi concurenți de pe această piață. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: