Observator astronomic și planetariu de nivel european, într-un orășel de provincie din România. Unde se construiesc, cu bani europeni

Observator astronomic și planetariu de nivel european, într-un orășel de provincie din România. Unde se construiesc, cu bani europeni

Un observator astronomic și un planetariu sunt două obiective de interes care urmează să fie realizate până la sfârșitul anului. Lucrările la aceste proiecte vor avea loc în Odobești.

Ceea ce nu a reuşit Primăria Focşani, care încă din anul 2017 a anunţat, în zadar, că va transforma un spaţiu din centrul oraşului în punct de observaţii astronomice şi astroclub, cu terasă carosabilă, reuşeşte un orăşel de provincie, de numai opt mii de locuitori, cu bani europeni. Este vorba despre oraşul Odobeşti, cunoscut mai mult pentru podgoriile sale, unde administraţia locală a reuşit să atragă aproape zece milioane de euro, pentru două investiţii interesante prin ineditul lor.

Astfel, se doreşte dezvoltarea unui altfel de turism local. În ce priveşte observatorul astronomic, va fi cel mai modern din România şi ar urma să fie construit în următorii doi ani. Investiţia este realizată din bani europeni, aproape cinci milioane de euro.

Un observator astronomic și un planetariu vor contribui la turism în orașul de provincie

„Am finalizat partea de proiectare şi în momentul de faţă ne pregătim să scoatem lucrarea la licitaţie. Lucrăm la caietele de sarcini şi sper eu la finalul lunii mai să scoatem la licitaţie proiectul, pe toate cele trei loturi, din care principalele sunt execuţie şi dotare. Construcţia va fi realizată la ieşirea din oraşul Odobeşti spre Jariştea, într-o zonă unde nu avem poluare luminoasă, fiind una din cerinţele proiectantului”, a spus primarul Daniel Nicolaş, citat de Adevarul.

Construcţia va avea parter şi etaj şi are o suprafaţă de 306 de metri pătrați. Va avea sală de conferinţe, birouri, grupuri sanitare, depozite de telescoape etc. Va fi creată inclusiv o pagină de internet, unde va fi transmis în timp real ceea ce fac specialiştii.

„Avem toate şansele să descoperim corpuri cereşti noi, cu aparatură 4K sau 8K. Existenţa unui observator astronomic bine echipat în judeţul Vrancea va duce la o dezvoltare mai puternică a astroturismului în zonă, şi poate avea la bază turiştii, astronomi amatori,  din emisfera sudică, ce nu au văzut niciodată cerul nordic, dar mai ales astronomi amatori din vestul Europei, unde cerul nu mai este propice observaţiilor astronomice din cauza poluării luminoase”, mai precizează primarul Nicolaş. 

Tot cinci milioane de euro va costa şi planetariul, cu termen de finalizare 2023. Planetariul este o construcţie specială, în formă de cupolă, pentru prezentarea unor spectacole educaţionale şi de divertisment despre astronomie, dar şi pentru prezentarea cerului de noapte, având şi funcţia de antrenare în navigaţia cerească. O caracteristică dominantă a planetariilor sunt ecranele de proiecţie în formă de cupolă, pe care sunt proiectate scene cu stele, planete şi alte obiecte cereşti, care apar şi se mişcă realist, într-o simulare complexă a mişcărilor aparente de pe cer.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: