31 mart. 2021 | 18:07

Oamenii vor deveni infertili până în 2045. Care este motivul din spatele ultimelor studii despre fertilitate

ACTUALITATE
Oamenii vor deveni infertili până în 2045. Care este motivul din spatele ultimelor studii despre fertilitate

O profesoară de medicină de mediu trage un semnal de alarmă asupra ratelor de fertilitate în scădere rapidă ale omenirii. Mai mult, ea spune că substanțele chimice din plastic sunt de vină pentru acest lucru.

Shanna Swan, profesor de medicină de mediu și sănătate publică la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai din New York, a ajutat la finalizarea unui studiu major în 2017 care a descoperit că numărul spermatozoizilor în rândul bărbaților din țările occidentale a scăzut cu peste 50% în ultimele patru decenii, potrivit The Guardian.

Luna trecută, ea și-a lansat cartea “Count Down”, care aprofundează modul și motivul pentru care oamenii își pierd capacitatea de a procrea.

„Oamenii recunosc că avem o criză a sănătății  și a reproducerii, dar spun că este din cauza fertilității întârziate, a alegerii sau a stilului de viață – nu poate fi chimic”, a declarat Swan pentru The Guardian. „Nu spun că nu sunt implicați și alți factori. Dar spun că substanțele chimice joacă un rol cauzal major”.

În studiul din 2017 publicat în Human Reproduction Update, cercetătorii au descoperit că concentrația de spermă a scăzut de la 99 de milioane pe mililitru în 1973 la 47,1 milioane pe mililitru în 2011. Aceasta reprezintă o scădere accentuată a numărului de spermatozoizi de 53,4% la bărbații din teritoriile occidentale, cum ar fi Australia, Noua Zeelandă, America de Nord și Europa.

Ce arată studiul despre fertilitate

Potrivit lui Swan, unul dintre factorii principali sunt substanțele chimice care „interferează sau imită hormonii sexuali ai corpului”.

„Ftalații, folosiți pentru a face plasticul moale și flexibil, sunt de o preocupare majoră”, a spus Swan. „Sunt în toată lumea și suntem probabil expuși în primul rând prin alimente, deoarece folosim plastic moale în fabricarea, prelucrarea și ambalarea alimentelor”.

Ea a continuat: „Aceste substanțe reduc testosteronul și astfel au cele mai puternice influențe asupra părții masculine, de exemplu, diminuarea numărului de spermatozoizi. Deși sunt dăunătoare și femeilor, care arată că scad libidoul și cresc riscul de pubertate timpurie, insuficiență ovariană prematură, avort spontan și naștere prematură”.

Swan spune că rata de scădere a fertilității nu este doar o ciudățenie care poate fi ușor rezolvată cu terapii de reproducere, cum ar fi fertilizarea in vitro. De fapt, reprezintă o amenințare existențială pentru umanitate. De fapt, ea proiectează că lumea este pe cale să fie complet infertilă până în 2045.

„Starea actuală a problemelor de reproducere nu poate continua mult mai mult fără a amenința supraviețuirea umană”, scrie Swan în Count Down.

Deși această situație pare cumplită (și este), există o oarecare speranță. Ea spune că avem nevoie de industria chimică pentru a dezvolta noi substanțe chimice active non-hormonale pentru uz casnic. De asemenea, cei care intenționează să aibă copii ar trebui să fie atenți la materialele plastice pe care le aduc acasă, cum ar fi teflonul, BPA și ftalații. Astfel, ar crește șansele pentru fertilitate.