Oamenii se simt mai singuri în orașele aglomerate: cum ajută spațiile verzi

Oamenii se simt mai singuri în orașele aglomerate: cum ajută spațiile verzi

Cu toții ne putem aminti o perioadă în care ne-am simțit singuri. Singurătatea este în creștere de la începutul pandemiei de COVID-19 și există îngrijorări că ar putea atinge proporții epidemice până în 2030, dacă nu se iau măsuri.

Singurătatea este definită ca sentimentul de suferință care rezultă dintr-o discrepanță între contactul social dorit și cel real. Poate avea un efect profund și dăunător atât asupra sănătății noastre mentale, cât și asupra sănătății noastre fizice și este chiar legată de multe afecțiuni de sănătate – inclusiv depresie, alcoolism, declin cognitiv și boli de inimă.

De fapt, în timp ce poluarea aerului, obezitatea și consumul excesiv de alcool cresc riscul de deces al unei persoane cu 6%, 23% și, respectiv, 37%, singurătatea poate crește acest risc cu până la 45%.

Acest lucru ridică întrebarea de ce singurătatea este în creștere. În timp ce mai mulți factori sociali, financiari și tehnologici sunt în joc, dovezile tot mai mari sugerează, de asemenea, că urbanizarea rapidă ar putea fi un factor.

Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în orașe – un număr care continuă să crească în fiecare an. Până în 2050, se estimează că 66% din populația lumii va trăi în zone urbane. Cu toate acestea, până acum, știm foarte puține despre modul în care viața urbană influențează experiența noastră de singurătate. Iată ce arată un studiu recent.

Oamenii se simt mai singuri, chiar dacă sunt înconjurați de alți oameni

Cercetătorii au dezvoltat o aplicație pentru smartphone pentru a investiga relația dintre traiul într-un oraș și singurătate în timp real. Aplicația folosește o tehnică numită evaluare ecologică momentană, care implică trimiterea către participanți de solicitări în momente aleatorii, invitându-i să răspundă la întrebări despre experiențele lor curente. Întrebările pe care le-au pus cercetătorii au inclus unde erau participanții, cum arăta mediul lor și cum se simțeau în acel moment.

Un total de 16.602 de evaluări au fost finalizate de 756 de persoane la nivel global, aproximativ 50% dintre participanți fiind localizați în Marea Britanie, iar restul în Europa, SUA și Australia.

Au descoperit că a fi în medii supraaglomerate a crescut singurătatea cu până la 38%. Acest efect a rămas semnificativ chiar și după ce s-au luat în considerare o serie de factori – cum ar fi vârsta, sexul, etnia, nivelul de educație și ocupația.

În schimb, incluziunea socială percepută – sentimentul de a fi alături de oameni care ne împărtășesc valorile și ne fac să ne simțim bine – a fost asociată cu o scădere cu 21% a singurătății. Acest lucru sugerează un lucru: calitatea relațiilor noastre sociale contează, mai degrabă decât cantitatea de contact social pe care îl avem.

Interesant este că locul în care au loc relațiile sociale poate juca și un rol în ceea ce privește dacă o persoană se simte sau nu singură. Oamenii erau cu 28% mai puțin probabil să se simtă singuri în mediile urbane cu caracteristici naturale, cum ar fi copacii, plantele și păsările, comparativ cu mediile urbane, cărora le lipsesc aceste caracteristici.

Dacă singurătatea este diminuată prin contactul cu natura, îmbunătățirea accesului la spații verzi și albastre de înaltă calitate (cum ar fi parcuri și râuri) în zonele urbane dense poate ajuta oamenii să se simtă mai puțin singuri. Cercetările anterioare arată, de asemenea, că natura poate aduce beneficii sănătății mintale.

Citește și: