11 iun. 2021 | 14:35

Sute de noi semnale misterioase din spațiu, descoperite: concluzia cercetătorilor

ACTUALITATE
Sute de noi semnale misterioase din spațiu, descoperite: concluzia cercetătorilor

Un studiu care se desfășoară de ani de zile, cu ajutorul telescopului CHIME din Canada, a descoperit peste cinci sute de noi explozii radio rapide (FRB), semnale misterioase și trecătoare, emise din depărtările spațiale.

Oamenii de știință au descoperit că există unele diferențe cheie între diferitele FRB-uri, dintre care unele au fost rafale unice și unele dintre ele s-au repetat rapid, potrivit CNN.

Aceste semnale misterioase ne-ar putea ajuta la studierea mai în detaliu a universului

Acest lucru i-a făcut pe cercetători să creadă că diferitele categorii de semnale sunt emise de surse fundamental diferite de fenomenele cosmice, conform unei cercetări prezentate recent la o reuniune a Societății Astronomice Americane. Următorii pași, desigur, constau în a afla care sunt aceste surse, de fapt.

Datorită observațiilor de doar un an, care au extins mult numărul cunoscut de FRB-uri, oamenii de știință au acum mult mai mult de lucru, în timp ce încearcă să-și dea seama ce le provoacă.

„Acesta este un lucru frumos în acest domeniu – FRB-urile sunt foarte greu de văzut, dar nu sunt neobișnuite”, a spus fizicianul MIT și membrul CHIME, Kiyoshi Masui, într-un comunicat de presă. „Dacă ochii tăi ar putea vedea unde radio așa cum poți vedea blițurile camerei, le-ai vedea tot timpul”.

Oamenii de știință speră acum să stabilească ce fenomene emit aceste semnale. Astronomul de la Harvard Avi Loeb a sugerat anterior că semnalele radio ar putea fi un mesaj al extratereștrilor avansați.

„Înainte de CHIME, existau mai puțin de o sută de FRB-uri descoperite în total. Acum, după un an de observație, am descoperit alte câteva sute”, a declarat cercetătorul MIT și membru al echipei CHIME, Kaitlyn Shin, în anunțul MIT. „Cu toate aceste surse, putem începe cu adevărat să ne imaginăm cum arată FRB-urile în ansamblu, cum ar putea astrofizica să conducă aceste evenimente și cum pot fi folosite pentru a studia universul în viitor”.