Noua pandemie din România vizează copiii: cum au ajuns să sufere de obezitate, cât este de răspândită

Noua pandemie din România vizează copiii: cum au ajuns să sufere de obezitate, cât este de răspândită

Nu mai puțin de 18,6% dintre copiii români au ajuns să sufere de obezitate. Deși până de curând râdeam de situația dramatică din SUA la același capitol, din păcate, ne îndreptăm cu pași repezi în aceeași direcție.

Prevalența supraponderii și a obezității printre copii a crescut cu 47.1% la nivel global între 1980 și 2013, iar Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate a raportat, în 2018, o incidență a obezității de 18.6% la copiii români, cele mai afectate grupe de vârstă fiind 10-14 ani și 15-19 ani. Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu Rusescu” din București, cu sprijinul Ministerului Sănătății, a dat start Campaniei de Conștientizare și Prevenție a Obezității Infantile. Aceasta are drept scop informarea corectă asupra impactului excesului ponderal în populația pediatrică.

Deși ai fi tentat să crezi că aceasta este una dintre cele mai mici probleme cu care se confruntă România, realitatea este semnificativ mai complicată, iar costurile unei populații obeze asupra sistemului medical sunt fabuloase. Punctual, campania de conștientizare și încurajare a prevenției a fost gândită din cauza câtorva puncte importante.

Prevalența supraponderii și a obezității printre copii a crescut cu 47.1% la nivel global între 1980 și 2013, iar România tocmai a depășit media globală. Estimările recente sugerează că rata obezității infantile pe întregul mapamond este de aproximativ 17% pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 19 ani. În țara noastră ne situăm la aproximativ 18,6%.

Dincolo de procente, un pic mai ușor de înțeles este că unul din trei copii are o greutate peste limita normală pe teritoriul Uniunii Europene și în SUA. Doar în anul 2018, Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, a raportat o incidență a obezității de 18.6% la copiii români, cele mai afectate grupe de vârstă fiind 10-14 ani și 15-19 ani. Cel mai probabil, pandemia nu a făcut decât să crească aceste valori, dar nu le vom afla prea curând.

Tot în 2018, pentru o perioadă de 3 luni, s-a făcut monitorizarea incidenței excesului ponderal la copiii care s-au prezentat pentru evaluare pediatrică în Compartimentul de Primiri Urgențe al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, București, iar datele au fost îngrijorătoare – 7.5% dintre copii erau supraponderali și 18.5% sufereau de obezitate.

În final, lucrurile care se doresc în această campanie sunt pe mai multe planuri, prevenție, diagnoză și combatere. Prin această campanie, specialiștii Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei și Copilului vor pune sub lupă factorii implicați în obezitatea infantilă (factori genetici, factori de nutriție, factori emoționali, sedentarismul, factori endocrini…). Tot ei vor face prevenție prin informarea corectă a părinților în ceea ce privește implicațiile obezității infantile pe termen lung asupra sănătății copiilor. Toate informațiile sunt conectate pe site-ul dedicat campaniei – www.testulgreutății.ro – site care găzduiește GHID-ul pentru părinți, semnat de medicii coordonatori ai campaniei, care poate fi consultat, dar și descărcat de către părinți și copii.

„Dacă pe vremuri expresia populară „gras și frumos” era utilizată cu zâmbetul pe buze de părinți și bunici, astăzi aceasta ar trebui uitată. Din păcate, greutatea excesivă este o povară imensă, dar totodată una din puținele patologii pe care o putem controla dacă începem acest lucru din timp. Studiile recente ne arată că neglijarea unui stil de viață sănătos, dominat de expunere excesivă la ecrane – în epoca tabletelor și a telefoanelor în fața cărora stau copii de la 9-10 luni în sus – obiceiuri alimentare nepotrivite, puținele ore de activitate fizică structurată sunt factori care duc la obezitate. Și dacă nu facem nimic, peste 50% dintre copiii actuali vor deveni obezi peste 30 de ani. Zestrea genetică înseamnă doar 14% din traiectoria și din factorii care influențează IMC-ul unui adult, iar restul, sunt factori influențabili.” – dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu Rusescu”.

„Suntem într-o perioadă pandemică, dar puțini știu că putem vorbi și despre o pandemie de obezitate. Pentru că obezitatea nu se referă la un număr al unor kilograme în plus, nu este doar o problemă de aspect fizic. Obezitatea are implicații majore atât asupra individului în mod personal, cât și asupra societății la nivel macro-social. Este nevoie de măsuri urgente de stopare a creșterii prevalenței supraponderalității și a obezității în rândul copiilor. Societatea în ansamblul ei trebuie să se concentreze asupra factorilor determinanți, părinții trebuie să înțeleagă pericolul pe care obezitatea îl poate avea asupra copilului lor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung” – dr. Victor Daniel Miron, medic rezident pediatrie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: