Noua carte electronică de indentitate va ”vorbi” cu cloud-ul: de ce este revoluționar buletinul românesc

Noua carte electronică de indentitate va ”vorbi” cu cloud-ul: de ce este revoluționar buletinul românesc

Până la implementarea din această vară, se pare că vom tot afla detalii despre carte de identitate electronică a românilor. Cea mai nouă informație vizează comunicarea cu cloud-ul.

​Printre altele, cartea de identitate electronică va avea spațiu pentru a stoca o semnătură electronică, facilitate care va fi disponibilă încă de la început, din luna august a acestui an, a declarat miercuri seara la Digi24 Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării. „Noile cărți de identitate vor permite identificarea unui cetățean român în sistemul guvernamental digital, adică va fi un act de identitate electronică în cloud-ul guvernamental. Asta înseamnă că un cetățean va putea fi recunoscut de instituțiile statului.”, a spus acesta.

Deși îmi este frică de faptul că noțiunea de cloud guvernamental va speria o parte semnificativă din populația României, este important să reții că nu va veni cu internet. În schimb, „este un mare pas înainte către digitalizare. Noile cărți de identitate vor permite identificarea unui cetățean român în sistemul guvernamental digital, adică va fi un act de identitate electronică în cloud-ul guvernamental. Asta înseamnă că un cetățean va putea fi recunoscut de instituțiile statului.”, a declarat miercuri Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării, la emisiunea Jurnalul de seară de la Digi24, moderată de Cosmin Prelipceanu.

Deși conexiunea cu cloud-ul este una care pare futuristă, în practică nu va fi cu mult diferită de ceea ce se întâmplă în momentul de față pe baza CNP-ului. „Ba da, pe baza CNP-ului, care trebuie introdus undeva și lucrul ăsta trebuie făcut de la instituție la instituție și la unele instituții încă mai este nevoie de copie după buletin. Ori noi ne îndreptăm sau proiectul, șantierul acesta mare de digitalizare ne va duce în situația în care odată ce ești autentificat și datele tale sunt introduse în cloud-ul guvernamental, nu mai ești nevoit să-ți dovedești identitatea.”, a oferit lămurir oficialul guvernamental.

În ceea ce privește ”cloud-ul guvernamental”, ministrul a încercat să-l detalieze într-o manieră cât se poate de explicită. Nu cred că a făcut o treabă foarte bună în acest sens. „Foarte multă lume folosește sintagma asta de cloud guvernamental. Unii înțeleg prin asta un centru de date, alții înțeleg mai multe centre de date. Foarte pe scurt cloud-ul guvernamental este un sistem mare. Structura lui grafică seamăna cu un cloud. Ați văzut norișorii ăia cu niște cercuri? Ceva mare jos, ceva mediu la mijloc și ceva mic sus.” a declarat ministrul Teleman. ”Cartea de identitate va permite identificarea rapidă în acest spațiu.”, a concluzionat expertul guvernamental în digitalizare.

Citește și: