NASA își lansează astăzi elicoperul, pe Marte, dacă nu sunt alte surprize

NASA își lansează astăzi elicoperul, pe Marte, dacă nu sunt alte surprize

După mai multe amânări, NASA va încerca astăzi din nou să lanseze elicopterul care a ajuns pe Marte împreună cu roverul Ingenuity. Experimentul științific este unul foarte important.

În urmă cu aproximativ o săptămână, elicopterul de pe planeta Marte al celor de la NASA ar fi trebui să aibă primul zbor. Din păcate, din cauza unui bug software, s-a optat pentru remedierea problemei printr-o actualizare de firmware, iar lansarea a fost amânată. Evenimentul va fi transmis live pe YouTube în câteva ore și ar trebui să-l poți vedea mai jos.

Din nou, este important de reținut că pot fi întâmpinate mai multe probleme care se pot reflecta într-o amânare a evenimentului, dar la momentul redactării acestui material, se pare că totul merge conform planului.

În prima fază, cei de la NASA au sperat să ridice de la sol elicopterul de dimensiuni reduse pe data de 11 aprilie. Problema care a dus la actualizarea de software a apărut pe 9 aprilie și s-a decis amânarea lansării cu aproximativ o săptămână.

Oficialii agenției spațiale americane au totuși mai multe motive să fie optimiști când vine vorba de acest experiment. Nu de alta, dar au făcut deja o probă legată de rotirea elicelor și nu au fost întâmpinate probleme.

Primul zbor al acestui mic elicopter va fi de doar 30 de secunde și implică ridicarea de la sol a dronei și plutirea în aer. Practic, se va testa ideea efectivă de zbor. Vor mai exista alte trei zboruri într-o manieră similară până când elicopterul va încerca să zboarea liber pe văile și dealurile de pe Marte.

Dacă episodul va fi încununat de succes, reprezintă un moment istoric pentru NASA și, în definitiv, pentru umanitate. Nu s-a mai întâmplat până acum ca o aeronavă de orice fel să zboare deasupra alte planete, cu atât mai puțin ca evenimentul să fie transmis pe internet. În acest set de circumstanțe, nu ar trebui să vină ca o supriză nivelul extraordinar de precauție al agenției.

Citește și: