Modul în care rotația Pământului a ajutat la diversificarea primelor forme de viață

Modul în care rotația Pământului a ajutat la diversificarea primelor forme de viață

Cercetătorii sunt de părere că rotația Pământului nu a ajutat doar la determinarea duratei zilelor și nopților, ci ar sta la baza diversității primelor forme de viață.

Cele mai recente cercetări care stau la baza acestor opinii recent formulate de comunitatea științifică își au originea într-un mediu unic în lacul Huron din Michigan.

Oamenii de știință au studiat acest loc prin modul în care schimbarea lungimii zilei ar fi putut afecta primele forme de viață care existau: organisme minuscule numite cianobacterii.

Cianobacteriile sunt cheia deslușirii misterului

Numite și alge albastre-verzi, cianobacteriile au evoluat cu mai mult de 2,4 miliarde de ani în urmă și produceau oxigen când Pământul era încă destul de inospitalier. Oamenii de știință s-au străduit să explice de ce a durat atât de mult până când nivelurile de oxigen ale Pământului au crescut treptat de-a lungul a aproape 2 miliarde de ani – până acum.

Deși astăzi nu știm foarte multe despre ea, această bacterie a existat mai mult decât orice altă formă de viață de pe Pământ și a fost prima care a transformat lumina în energie prin fotosinteză – și a eliberat oxigenul ca produs secundar, atrag atenția cercetătorii.

Marea dilemă a cercetătorilor era cum o lungime de zi în creștere pe Pământul timpuriu ar fi putut permite cianobacteriilor să creeze mai mult oxigen și să ducă la o diversitate a vieții animale.

„Când s-a format sistemul Pământ-Lună, zilele au fost mult mai scurte, posibil chiar mai scurte de șase ore”, a declarat co-autorul studiului Brian Arbic, oceanograf fizic la Universitatea din Michigan.

„Ar putea însemna asta că schimbarea lungimii zilei ar fi avut impact asupra fotosintezei de-a lungul istoriei Pământului?”, a mai spus specialistul în domeniu.

Zilele mai lungi au început să apară după ce Luna a devenit satelit natural al Pământului și gravitația ei a încetinit viteza de rotație a planetei noastre.

Așa, Pământul s-a putut scălda mai mult în razele Soarelui, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra activității fotosintetice a cianobacteriilor.