50 de ani de când oamenii au condus pe Lună: aniversarea de care s-ar putea să nu știi nimic

50 de ani de când oamenii au condus pe Lună: aniversarea de care s-ar putea să nu știi nimic

NASA tocmai a sărbătorit un alt moment major din istoria explorării selenare. Astfel, agenția spațială americană a celebrat cinci decenii de când oamenii au condus pe Lună.

New York Times a menționat că 31 iulie 2021 marchează 50 de ani de la prima ieșire a Lunar Roving Vehicle, dar și prima dată când oamenii au condus pe Lună. Astronauții Apollo 15 Dave Scott și Jim Irwin au luat mașina pentru a colecta probe și a explora suprafața lunară mai eficient decât au putut pe jos.

Scott și Irwin au condus în cele din urmă roverul de două ori, pentru o durată de trei ore, înainte de a se întoarce pe Pământ. Misiunile Apollo 16 și 17 aveau fiecare câte un LRV propriu. A existat și un al patrulea rover, dar a fost folosit pentru piese de schimb după anularea Apollo 18 și misiuni ulterioare. Toate cele trei modele au rămas pe Lună.

Dezvoltarea timpurie a fost problematică, în mare parte din cauza lipsei condițiilor de testare din lumea reală. La urma urmei, nu au putut efectua cu exactitate un test drive în lumea reală. Echipa s-a stabilit în cele din urmă pe un design pliabil cu roți din plasă de oțel care ar putea rezolva în siguranță gravitația redusă a Lunii, lipsa atmosferei, temperaturile extreme și solul moale.

Cinci decenii de când oamenii au condus pe Lună

LRV a fost modest, cu o autonomie de 90 de kilometri, patru motoare de 0,19 kW și o viteză maximă oficială de aproape 13 km/h. A fost, de asemenea, scump, cu depășiri de costuri care au dus prețul a patru astfel de Roveruri la 38 de milioane de dolari , echivalentul a  249 de milioane de dolari în 2021 de dolari.

Cu toate acestea, a fost esențial pentru o explorare științifică îmbunătățită în etapele ulterioare ale programului Apollo și a fost, de asemenea, un exemplu timpuriu de vehicul electric practic. Așadar, oamenii foloseau bateriile pentru a conduce pe Lună cu zeci de ani înainte ca tehnologia să devină mainstream pe Pământ. .

NASA și alte agenții spațiale sunt acum concentrate pe roverele robotice care pot explora Luna fără griji cu privire la siguranța echipajului. Acei oameni care fac plimbări vor folosi probabil vehicule autonome. Gândește-te la această aniversare ca la celebrarea unui prim pas către tehnologia pe care o vezi astăzi.

Citește și: