Milioane de numere furate de pe Facebook, vândute la preț de nimic: cât de gravă e situația

Milioane de numere furate de pe Facebook, vândute la preț de nimic: cât de gravă e situația

Câteva sute de milioane de utilizatori s-au trezit cu numerele de telefon furate din Facebook. Și acum e vândut accesul la acestea pentru doar 20 de dolari. Telegram e în centrul atenției.

Baza de date cu milioane de numere de telefon e destul de veche. Datele au fost obținute în urmă cu circa doi ani, dar vorbim de peste 533 de milioane de utilizatori. Deși e posibil ca mulți să-și fi schimbat numărul de telefon, e puțin probabil ca aceștia să reprezinte majoritatea.

Acum, un infractor cibernetic a creat un bot de Telegram care îți caută numerele de telefon pe baza ID-ului de Facebook sau viceversa. Cu 20 de dolari, poți obține informații despre numărul și utilizatorul respectiv și de aici înainte vorbim de-o deschidere imensă pentru fraude online.

Merită reținut că numerele au fost obținute din cauza unei vulnerabilități a Facebook în ciuda faptului că tu l-ai setat ca privat.

Datele sunt din 2019, botul de pe Telegram e activ din 12 ianuarie, dar tot sunt sensibile pentru că acoperă o grămadă de țări și numărul de telefon e schimbat rar sau deloc de mulți oameni. Mai jos ai o listă cu țările și câte numere de telefon au fost furate de la utilizatori de-acolo. Ciudat, dar România nu-i pe listă. Rep. Moldova e, la fel și alte țări din Europa.

tari

Nou scandal pentru Facebook când vine vorba de privacy

Facebook e deja în centrul atenției din cauza schimbării pregătite pentru WhatsApp. Acum, accesul atât de facil la milioane de numere de telefon arată, încă o dată, cât de puțină încredere poți avea în companie și în rețeaua socială.

Independent de acest caz, detaliat de Motherboard, Facebook a abuzat de numerele de telefon pentru a furniza cereri de prieteni pentru oameni cu care n-ai legătură pe rețeaua socială.

Alon Gal, cofondator și CTO al firmei de securitate cibernetică Hudson Rock, atrage atenția că e cazul ca Facebook să-i informeze pe toți utilizatorii afectați. „E important ca Facebook să-i notifice pe toți utilizatorii afectați de această vulnerabilitate, astfel încât să reducă din riscul de-a cădea victime ingineriei sociale și fraudelor online”, a spus acesta.

Botul de pe Telegram a fost închis, dar asta nu rezolvă problemele. Baza de date există, e doar o chestiune de timp până când va fi folosită.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: