05 sept. 2019 | 11:21

Milioane de utilizatori Facebook, afectați: ce gafă imensă a făcut acum

ACTUALITATE
Milioane de utilizatori Facebook, afectați: ce gafă imensă a făcut acum

Rar trece o zi în care Facebook să nu fie implicată într-un nou scandal, iar cel mai nou afectează milioane de utilizatori.

Sute de milioane de numere de telefon ale utilizatorilor platformei au fost descoperite online. Un cercetător în securitate a reușit să localizeze o bază de date care conține numere de telefon a peste 419 milioane de utilizatori Facebook. Printre aceștia se numără 133 de milioane de utilizatori din Statele Unite, 18 milioane din Marea Britanie și peste 50 de milioane din Vietnam.

Situația este și mai gravă de atât, pentru că persoanele de pe listă ar putea fi, în unele cazuri, identificate. Unele dintre acestea erau corelate și cu alte date personale ale utilizatorilor, precum nume, gen, țara în care aceștia locuiesc sau orașul natal.

Serverul care conținea bazele de date nu era protejat de vreo parolă, așa că bazele de date erau disponibile gratuit online, pentru toată lumea.

Fiecare înregistrare conținea ID-ul unic al utilizatorului Facebook. De obicei, acesta este un șir lung de cifre asociat cu un cont de pe platformă, iar cu ajutorul acestuia, numele de utilizator poate fi descoperit extrem de ușor. Alături de acest ID unic se găsea și numărul de telefon alocat contului.

Cât de afectați sunt utilizatorii Facebook

Cei de la Techcrunch au verificat mai multe înregistrări din această bază de date și a descoperit că este legitimă. Încă nu se știe cine deține această compilație de date. Totuși, aceștia au contactat gazda serverului, iar baza de date a fost dată jos de pe internet.

Bineînțeles, Facebook încearcă să ofere explicații care să o scoată nevinovată. Spune că setul de date este unul mai vechi. Astfel, acestea ar fi fost obținute înainte ca Facebook să facă anumite schimbări pe platformă. Anul trecut, compania a făcut imposibilă identificarea unui utilizator după numărul de telefon. „Nu avem nicio dovadă că anumite conturi de Facebook au fost compromise”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.