Microsoft îți face ”curățenie” în Windows, fără să te întrebe: ce vrea să-ți șteargă, peste noapte

Microsoft îți face ”curățenie” în Windows, fără să te întrebe: ce vrea să-ți șteargă, peste noapte

Dacă ești utilizator de Windows cu experiență, s-ar putea să știi că gigantul din Redmond nu a fost niciodată foarte eficient când vine vorba de browsere de internet. Acum, fără să te întrebe, a început să-ți șteargă dintre ele.

Încă de acum 20 de ani, când aveam primele interacțiuni cu internetul, obișnuiam să folosesc Netscape Communicator în loc de Internet Explorer, pentru că browserul Microsoft era departe de a fi perfect. Aș vrea să spun că lucrurile s-au mai remediat în ultimele decenii, dar realitatea nu este foarte îmbucurătoare.

După multiple versiuni de Internet Explorer, una mai vulnerabilă decât alta, Microsoft a trecut la Windows 10 odată cu browser-ul Edge. Nici ăla nu a fost eficient, dar pentru că americanii s-au gândit că pot amplifica și mai mult confuzia, au lansat un alt Edge bazat pe Chromium. Practic, în sfârșit, Microsoft a luat o pagină din manualul Google și au împrumutat o bucată importantă din Chrome pentru a crea un browser decent.

În cazul în care mai ai ”clasicul” Microsoft Edge instalat pe PC, compania fondată de Bill Gates ți-l va șterge de pe sistem printr-o actualizare viitoare adusă Windows 10. Pe 13 aprilie, printr-un update lunar de securitate, prima versiune de Edge, creată integral de Microsoft, îți va fi eliminată de pe computer. Automat, aceasta va fi înlocuită cu varianta de Microsoft Edge bazată pe Chromium.

Anunțul a fost făcută în urmă cu câteva zile și, deși s-ar putea să nu-ți pese foarte mult de Edge, precedentul este unul foarte interesant. Nu se întâmplă foarte des ca Microsoft să-ți șteargă ceva din Windows fără niciun fel de intervenție din partea ta și, cu siguranță, fără acordul tău explicit în acest sens.

Dacă ai deja instalată versiune de Edge bazată pe motorul de randare din Chrome, îți va fi ștearsă doar varianta veche, creată în jurul motorul EdgeHTML. În cazul în care o ai doar pe cea veche, aceea îți va fi ștearsă și, fără vreo confirmare din parte ta, îți va fi instalată iterația nouă detaliată mai sus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: