27 oct. 2020 | 10:30

Microsoft te forțează să treci la Microsoft Edge, în Windows 10: ce se întâmplă cu Internet Explorer

ACTUALITATE
Microsoft te forțează să treci la Microsoft Edge, în Windows 10: ce se întâmplă cu Internet Explorer

Compania Microsoft nu se dă bătută când vine vorba de lupta pentru cel mai bun browser, chiar dacă te forțează să utilizezi Edge într-o manieră cât se poate de agresivă.

Cu fiecare versiune nouă de Windows 10, Microsoft aduce schimbări mai mult sau mai puțin evidente. Din păcate, multe dintre ele s-ar putea să te streseze sau să te forțeze să te adaptezi la noile mofturi ale inginerilor din Redmond.

De această dată, cea mai recentă actualizare de Windows îți atrage din nou atenția asupra relației ciudate pe care o are Microsoft cu Internet Explorer. Dacă ești în continuare utilizator de IE, compania americană va refuza pur și simplu să-ți încarce site-uri populare, obligându-te să migrezi la Microsoft Edge.

Este greu să-ți dai seama câte site-uri vor fi afectate, dar la o analiză rapidă, YouTube, Twitter sau Instagram vor refuza să se mai încarce în Internet Explorer, pe Windows 10. Primii care au sesizat schimbarea au fost cei de la ZDNet, dar momentan este dificil să înțelegi exact cât de semnificative sunt consecințele.

În orice caz, va intra în vigoare pentru majoritatea utilizatorilor de Windows 10 la mijlocul lunii noiembrie, când Microsoft lansează următoarea versiune de Edge. Din acel moment, aproximativ 1150 de site-uri nu vor mai merge pe Internet Explorer. Dacă încerci să le accesezi, vei primi o notificare prin care ți se atrage atenția că trebuie să utilizezi noul Microsoft Edge, bazat pe Chromium pentru a ți se încarca paginile web cu pricina.

Lista de site-uri se pare că este actualizată prin intermediul unui fișier DLL pe care Microsoft l-a inclus în instalarea de Edge pe parcursul verii, chiar dacă nu a fost activ până în prezent. Internet Explorer încarcă acel DLL la pornire similar cu orice altă extensie, iar când intri pe anumite site-uri, vei întâmpina următoarea pagină web cu un mesaj cât se poate de clar, redactat în engleză: ”Ai fost redirecționat la Microsoft Edge unde poți continua să navighezi fără întreruperi. Dacă întâmpini un site care are nevoie de Internet Explorer, îl poți încarca în modul Internet Explorer, fără să părăsești Microsoft Edge”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele