Mașinile Tesla, sub vizor: după o serie de accidente, sistemul de pilot automat este investigat

Mașinile Tesla, sub vizor: după o serie de accidente, sistemul de pilot automat este investigat

Autoturismele electrice de la Tesla sunt unele dintre cele mai deștepte din lume. Din păcate, asta nu înseamnă că fac o treabă incredibilă în a te salva de accidente. Mai mult decât atât, pilotul automat al bolizilor lui Elon Musk pare chiar periculos.

Administrația americană pentru siguranța traficului (NHTSA) a anunțat ieri că a dat startul unei investigații în ceea ce privește performanța sistemului de pilot automat omniprezent pe autoturismele Tesla. La baza acestui efort de cercetare se află mai multe accidente în care au fost implicat vehicule ale serviciilor de urgență, poliție, pompieri, salvare, conform Reuters și AP.

Toate mașinile Tesla, subiect de investigație

Autoritatea americană pentru siguranța autovehiculelor, NHTSA, are în vizor analizarea a peste 765.000 de vehicule. Cu alte cuvinte, aproape întregul lot de autoturisme vândut de Tesla în SUA de când a intrat pe piață și până în prezent.

Pentru context, din 2018, NHTSA a identificat 11 accidente în care maşinile Tesla „au ajuns în apropierea locurilor în care se acordă primul ajutor şi au lovit unul sau mai multe vehicule implicate în aceste situaţii”. Au fost raportate 17 răniri şi o victimă în aceste accidente.

Pornind de la acele seturi de circumstanțe, NHTSA încearcă să analizeze modul în care funcționează sistemul de pilot automat de la Tesla Model Y, X, S și 3, cele produse din 2014 și până în prezent, în 2021. ”S-a confirmat că toate vehiculele implicate aveau activată fie funcţia de pilot automat, fie cea de control a traficului. Majoritatea incidentelor au avut loc după lăsarea întunericului”, a precizat Administraţia americană pentru siguranţa traficului.

Investigaţia „va evalua tehnologiile şi metodele folosite pentru a monitoriza, asista şi exercita modul în care conduce şoferul care utilizează funcţia de pilot automat”, a adăugat autoritatea americană NHTSA. La aflarea veștii, acțiunile companiei lui Elon Musk au scăzut cu 2% la deschiderea sesiunii de tranzacționare de pe bursa din New York.