Mai multe state acuză Google: magazinul Play este motivul principal

Mai multe state acuză Google: magazinul Play este motivul principal

Un total de 37 de state americane acuză Google într-un proces antitrust. California, Florida, Massachusetts, New Jersey, Colorado și Washington se află printre statele care afirmă că gigantul tehnologic se folosește de poziția de putere.

Cazul susține că Goole își folosește poziția de putere pentru a distribui aplicații prin Play Store și taxează un comision uriaș de la dezvoltatorii de aplicații. În special, Google percepe taxe de 30% pentru achizițiile din aplicații de la dezvoltatori, însă același tarif este practicat și în cadrul Apple App Store.

În martie, Google a redus comisioanele pentru dezvoltatori care câștigă mai puțin de 1 milion de dolari anual, la 15%. În special, după o reacție în India, cea mai mare piață Google, anul trecut a amânat taxele de 30% pentru aplicațiile dezvoltate în țară până în septembrie 2021.

Noul proces aduce acuzații șocante, cum ar fi că Google încearcă să plătească Samsung pentru a împiedica dezvoltarea unui magazin de aplicații concurent.

Politico a menționat că, deși „Google permite alte magazine de aplicații, gigantul căutării a luat măsuri pentru a se asigura că niciunul dintre ei nu câștigă aderență, după cum se arată în plângere. De exemplu, refuză să permită descărcarea altor magazine de aplicații din Google Play Store, care este preinstalat pe toate smartphone-urile Android. De asemenea, refuză să permită altor magazine de aplicații să cumpere publicitate pe motorul său de căutare sau pe platforma populară de streaming video YouTube. ”

Tot mai multe state acuză Google într-un proces antitrust

În august anul trecut, Epic a intentat un proces similar împotriva companiei după ce a dat afară popularul joc Battle Royale Fortnite din Play Store. Nu este prima dată când statele americane colaborează pentru a lupta împotriva Google. În septembrie 2019, 50 de state s-au unit pentru a lansa investigații cu privire la comportamentul monopolist al firmei în diverse companii, cum ar fi Search și Android.

Anul trecut, 35 de state au intentat un proces antitrust prin care pretindea companiei practici anticoncurențiale în căutare și anunțuri de căutare. Google a scris o postare pe blog ca răspuns la procesul de aseară, care spune că acest caz este unul ciudat, deoarece Android este un sistem de operare gratuit care permite existența mai multor magazine de aplicații:

”Așadar, este ciudat faptul că un grup de procurori generali de stat au ales să inițieze un proces care atacă un sistem care oferă mai multă deschidere și alegere decât altele. Această reclamație imită un proces similar, fără fond, intentat de marele dezvoltator de aplicații Epic Games, care a beneficiat de deschiderea Android prin distribuirea aplicației sale Fortnite în afara Google Play”.

Compania a mai spus că utilizatorii sunt liberi să descarce aplicațiile. În plus, a susținut că tarifele sale de comision sunt similare cu ale altor magazine de aplicații de pe piață. Google a atacat procesul, spunând că este vorba despre „creșterea câtorva mari dezvoltatori de aplicații care doresc beneficiile Google Play fără a plăti pentru acesta”.