Lovitură majoră pe piața RCA, șoferii români trebuie să știe: după falimentul City Insurance, mai cade un jucător important

Lovitură majoră pe piața RCA, șoferii români trebuie să știe: după falimentul City Insurance, mai cade un jucător important

Falimentul City Insurance, confirmat în acest an, continuă să-și facă resimțite efectele în întreaga industrie RCA. Acum, un al jucător important a anunțat că se retrage din zona asigurărilor obligatorii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat retragerea din piața RCA a Uniqa Asigurări, parte a grupului austriac Uniqa. În contextul majorărilor masive a tarifelor, compania care deține aproximativ 0,5% din piață a hotărât că presiunea este prea mare pe acest segment de piață, în timp ce beneficiile financiare aproape că lipsesc cu desăvârșire.

După City Insurance, Uniqa Asigurări

ASF a transmis că a aprobat „retragerea, la ce­rere, a autorizaţiei pen­tru practicarea asigurării obli­gatorii de răspundere ci­vilă auto pentru preju­di­cii produse terţilor prin acci­den­te de vehicule şi tram­va­ie (RCA) acordată so­cie­tăţii Uniqa Asigurări.“

În acest context, companiile din România care vor continua să fie active pe zona RCA sunt Euroins, Allianz-Țiriac, Omniasig, Asirom, Grawe, Groupama și Generali. Este important de reținut că cei şapte jucători au încheiat S1/2021 cu un vo­lum cumulat al subscrierilor de 1,19 miliarde lei, reprezentând 53% din volumul total al subscrierilor pe piaţa RCA de 2,25 miliarde lei.

În prima jumătate a acestui an, la finalul primului semestru, conform raportului ASF, City Insurance continua să fie prezent în statisticile RCA, cu subscrieri de aproximativ 1,04 miliarde de lei. Aproape la polul opus, Uniqa era prezentă pe zona RCA cu subscrieri de doar 17 milioane de lei.

Oficialii Uniqa au explicat într-o manieră cât se poate de clară motivele pentru care se retrag din piața asigurărilor RCA și totul pleacă de la faptul că această zonă a adus mereu pierderi financiare, când tragi linia la final de an.

Aceasta este doar cea mai recentă consecință negativă a falimentului City Insurance, în contextul în care prețurile la polițele RCA s-au dublat în 2021 sau chiar s-au triplat în anumite cazuri, din nevoia pieței de a compensa lipsa unui jucător important.

Citește și: