Vești excelente pentru românii care au probleme cu City Insurance. De când încep plățile pentru păgubiți

Vești excelente pentru românii care au probleme cu City Insurance. De când încep plățile pentru păgubiți
Vești excelente pentru românii care au probleme cu City Insurance

Sunt vești excelente pentru românii păgubiți de către Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. Fondul de garantare a asiguraților (FGA) se pregătește de primele plăți către aceștia. Amintim că în Retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de asigurați, a fost publicată la data de 27 septembrie 2021 în Monitorul Oficial. Plățile efectuate de FGA se fac în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare. „Suma ce depășește plafonul de garantare poate fi recuperată de creditorul de asigurare în cadrul procedurii de faliment prin înscrierea la masa credală.”, au spus oficialii FGA.

Vești excelente pentru românii care au probleme cu City Insurance

Astfel că începând de luni, 29 noiembrie, se vor efectua primele plăți de despăgubiri pentru cererile de plată depuse de către păgubiții City Insurance. Conform prevederilor legale, dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fond este valabil de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF prin care s-a retras autorizația de funcționare a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., respectiv 27.09.2021.

FGA a anunţat că va achita 2,342 milioane de lei, pentru un număr de 1.003 cereri de plată. Până la data 26 noiembrie 2021, Fondul a primit 68.931 cereri de plată precum şi 35.687 cereri de deschidere de dosare.

Falimentul City Insurance

Astfel, din numărul total al cererilor de plată primite de către FGA, 5.556 de cereri au fost transmise de către BAAR, 5.705 sunt solicitări de regres primite de la asigurători, iar restul de 57.670 de cereri de plată au fost transmise de diverşi alţi creditori.

„Reamintim potenţialilor creditori de asigurări ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A că, potrivit art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispoziţiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015.

Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvenţă, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.

Conform art.13 alin 4 din Legea 213/2015, aprobarea sau, după caz, respingerea sumelor pretinse de petenţi este de competenţa Comisiei Speciale a FGA”, se indică în comunicatul citat.

Amintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în luna septembrie retragerea autorizației de funcționare societății City Insurance, cea mai mare companie de asigurări și liderul pieței RCA, care avea aproape 3 milioane de asigurați. Această măsura a fost luată după constatarea stării de insolvență a asigurătorului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI