Lovitură importantă pe piața RCA: vei plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie și nu ai ce să faci

Lovitură importantă pe piața RCA: vei plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie și nu ai ce să faci

Jucătorii de pe piața asigurărilor din România care ofereau cele mai ieftine polițe RCA au probleme financiare semnificative, iar alternativele sunt semnificativ mai scumpe. Din păcate, viitorul este unul destul de sumbru pentru șoferii români.

Modul în care s-au încheiat asigurările RCA în România este distructiv. Au existat foarte multe polițe ieftine, oamenii se bucurau că au ”bifat” asigurarea obligatorie, dar când cineva avea nevoie să-și repare mașina, ajunge să dea în judecată asiguratorul pentru că refuza compensarea daunelor. Câțiva pași în direcția bună s-au făcut deja, dar costurile pentru cetățeni nu vor fi deloc mici.

Asigurările RCA se scumpesc, inevitabil

City Insurance, cel mai important jucător de pe piața asigurărilor RCA de la noi, a trecut de ceva timp sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA). Sub această conducere temporară, compania a redus semnificativ comisioanele plătite brokerilor pentru vânzarea asigurărilor obligatorii. În contextul în care City Insurance vinde exclusiv prin brokeri și, în proporție de 95%, doar RCA, nemulțumirea brokerilor este foarte importantă.

Pentru că vor scade comisioanele, semnalul este că City Insurance face un pas în spate de pe piața RCA, în timp ce brokeri nu vor mai recomanda acele asigurări pentru că nu fac bani din asta. Alternativa? Vom plăti asigurări RCA semnificativ mai scumpe de la alte firme de asigurare.

Pentru context, City Insurance se află într-o situație foarte dificilă, cu acționarii majoritari și conducerea executivă suspendată și sub administrarea FGA. Practic, dacă până pe 26 august City sau anunțatul său cumpărător nu aduc 150 de milioane de euro pentru majorarea capitalului social, societatea va merge spre faliment.

În teorie, FGA face eforturi pentru a readuce City Insurance pe linia de plutire, dar fără un aport semnificativ de capital, inițiativa pare una imposibilă. Fondul de Garantare a Asiguraților speră să stabilizeze compania și să aducă cheltuielile la zi, să achite datoriile. Din acest efort face parte și tăierea comisioanelor plătite brokerilor parteneri cu 12-14%, deși consecințele gestului s-ar putea să fie cu totul altele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: