Fața nevăzută a muncii remote. Ce fac, de fapt, angajații care lucrează de acasă

Fața nevăzută a muncii remote. Ce fac, de fapt, angajații care lucrează de acasă

Munca de acasă a schimbat modelul de business, dar si felul în care angajații se raportează la job. Din exterior, poate părea că e soluția ideală pentru această perioadă pandemică și nu numai. Însă doar cine a experimentat munca remote știe că aceasta anulează orice graniță dintre viața personală și cea profesională.

Aparent, oamenii care lucrează de acasă sunt niște norocoși. Își organizează programul după bunul plac, scapă de navetă, nu mai e nevoie să-și pregătească pachet pentru lucru, nici să se aranjeze de dimineață sau să-și calce cămăși.

În realitate, însă, lucrurile stau cu totul și cu totul diferit.

Munca remote nu e așa cum pare din exterior

Desigur că există o serie de avantaje, iar flexibilitatea este unul dintre ele, însă studiile recent efectuate arată că efectele muncii remote asupra vieții personale pot fi importante.

De exemplu, 70% dintre angajații români respondenți unui sondaj BestJobs spun că au lucrat sau cred că va fi nevoie să lucreze în vacanță

De asemenea, 23% ajung să se ocupe de activități profesionale în timpul liber pentru că nu au înlocuitor.

Studiul mai scoate la iveală faptul că 22% vor să își ajute echipa, iar 19% sunt obligați să muncească, atunci când apar situații neprevăzute.

În general, 49% dintre respondenți spun că acceptă să lucreze din vacanță doar în situații excepționale. 25% fac acest lucru fără nicio problemă atunci când șeful le solicită ajutorul. În schimb, 15% declară că ar fi de acord să rezolve sarcini legate de muncă în timpul liber dacă sunt recompensați suplimentar față de salariu, iar 11% spun că, de obicei, refuză categoric cerințe legate de job atunci când sunt în timpul liber.

Iată că, deși ar putea părea la prima vedere că angajații remote sunt mult mai relaxați decât cei care au un job fizic, lucrurile stau diferit. Constatăm că, în multe cazuri, granița dintre viața privată și cea profesională nu prea mai există și, adesea, timpul liber e ocupat de activități de serviciu, din diverse motive.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: