08 iul. 2021 | 10:59

Legea care afectează toți românii: repartitoarele de căldură, obligatorii. Cât costă montarea lor, cât de mare e amenda

ACTUALITATE
Legea care afectează toți românii: repartitoarele de căldură, obligatorii. Cât costă montarea lor, cât de mare e amenda

Încălzirea centralizată continuă să fie o problemă foarte costisitoare pentru români, iar de acum devine și mai problematică. Montarea repartitoarelor sau a contoarelor individuale a devenit obligatorie, iar absența lor se amendează.

În cazul în care ești racordat la o rețea de termoficare, ești obligat prin lege să îți montezi un repartitor de căldură sau un contor individual până la iarnă. Pe lângă faptul că acest proces implică o investiție suplimentară, dacă nu o faci, vei fi amendat. În condiții ideale, înaintea sezonului rece de pe meleaguri mioritice, aceste noi dispozitive ar trebui să fie prezente în fiecare apartament din România, pentru a măsura energia termică.

În mod previzibil, mai mulți experți din domeniul energiei și legislației sunt convinși că astfel de măsuri nu au nicio șansă să fie implementate la scară largă într-un timp atât de scurt. Alternativa, din păcate, constă în amenzi.

Ce sunt și cât costă repartitoarele devenite obligatorii

Doar în capitală sunt aproximativ 550.000 de apartamente în care ar trebui montate repartitoare. Acestea funcționează ca un fel de contoare individuale pentru măsurarea energiei termice consumate într-o casă, indiferent dacă vorbim de apă caldă sau căldură.

Pe de altă parte, obligaţia de a monta contoare sau repartitoare se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care în acelaşi bloc sunt şi apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja. Specialiștii în energie spun însă că termenul de implementare va fi depășit.

„Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen așa de scurt să se realizeze o lucrare așa de amplă. Nici nu ar fi sănătos, când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate ar exploda prețurile. În lipsa unui astfel de sistem oamenii nu cuantifică importanța respectivei forme de energie și se face risipă”, a explicat Dumitru Chispliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Unii oameni sunt optimiști în privința  beneficiilor repartitoarelor. „Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen așa de scurt să se realizeze o lucrare așa de amplă. Nici nu ar fi sănătos, când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate ar exploda prețurile. În lipsa unui astfel de sistem oamenii nu cuantifică importanța respectivei forme de energie și se face risipă”, atrage atenția Eugen Berceanu.

Pentru a monta un repartitor vom plăti între 70 și 100 de lei. În funcție de numărul de camere, avem nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer. Astfel, ajungi la o garsonieră cu o investiție între 70 lei – 100 lei, la un apartament 2 camere:  280 lei – 400 lei, la un apartament cu 4 camere, mai mult de 500 lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele