Sute de mii de români trebuie să știe asta acum: se schimbă totul. Contoarele care afectează direct facturile

Sute de mii de români trebuie să știe asta acum: se schimbă totul. Contoarele care afectează direct facturile

Sute de mii de români care stau la bloc sau la casă trebuie să știe asta acum. Noile reglementări vizează contoarele pe care toți le au în locuință.

Tehnologia a evoluat puternic în ultimii ani și ar fi de așteptat ca viețile să se îmbunătățească. Deja comportamentele de consum s-au schimbat. Contoarele inteligente au început să fie din ce în ce mai cerute de către români, iar motivul e simplu.

Consumul de energie electrică e eficientizat.

Enel, spre exemplu, instalează peste 170.000 de contoare inteligente în zonele în care își desfășoară activitatea, o investiție care se ridică la peste 56 de milioane de lei și face ca, până la sfârșitul lui 2020, numărul clienților Enel care beneficiază de această tehnologie să ajungă la 900.000.

Sute de mii de români trec la contoare inteligente

Datele companiei arată că numai în București, Giurgiu și Ilfov, E-Distribuție Muntenia a programat pentru 2020 instalarea a aproximativ 80.000 de contoare inteligente.

Alte 41.000 sunt instalate de E-Distribuție Dobrogea în județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea. Potrivit E-Distribuție Banat, aproximativ 50.000 de clienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș vor beneficia de noua tehnologie până la finalul anului.

E drept că noua tehnologie vine cu avantaje greu de ignorat. Ideea e simplă: spre deosebire de contorul clasic ce doar măsoară consumul în mod liniar și necesită citiri la fața locului, contorul inteligent poate transmite datele, în timp real, la distanță. E similar cu ceea ce se întâmplă în cazul repartitoarelor inteligente.

Aceasta înseamnă un control mai bun al consumului de electricitate și, implicit, al costului cu energia electrică. Astfel, în locul unui tarif fix, furnizorii vor putea defini oferte pe intervale orare, iar contorul inteligent, integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, îi va putea permite celui de acasă să își adapteze consumul în intervale orare în care energia electrică este mai ieftină.

Contorul inteligent e util și atunci când ești plecat de acasă. Consumul de energie electrică e adaptat practic nevoilor din casă la momentul respectiv.

Citește și: