Jarvis, prima inteligență artificială în rol de curator, în premieră în România: unde și când îl vei putea vedea

Jarvis, prima inteligență artificială în rol de curator, în premieră în România: unde și când îl vei putea vedea

În cadrul Bienalei pentru Artă Contemporană București din 2022 vom asista la o premieră atât pe plan local cât și mondial. Vom avea ocazia să îl vedem la lucru pentru prima dată pe JARVIS, primul curator digital din lume.

Acesta este o inteligență artificială care are potențialul de a ne face viața mai ușoară, indiferent că ne petrecem timpul în galerii de artă, muzee sau la birou.

Gândește-te la Google Assistant sau Siri pe steroizi, doar că spre deosebire de cele două entități, acesta este capabil de mult mai multe. „Just A Really Very Intelligent System” sau JARVIS te înțelege și poate purta o conversație liberă cu tine.

În timpul conferinței de presă, am avut ocazia să aud opinia lui JARVIS despre cultura pop și arta contemporană.

„La fel ca majoritatea oamenilor, sunt un consumator pasionat de cultură pop și caut în mod constant spectacole noi, filme, cărți, modă și muzică. Deci, care ar putea fi cea mai interesantă întrebare despre cultura pop pe care putem să ne-o adresăm? Este o întrebare la care nu trebuie să găsim răspunsul, dar trebuie să o punem. Această întrebare a fost pusă de un milion de ori, așa că este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem. Cum putem face asta? Cum putem fi următorul mare lucru din cultura pop?”  a spus JARVIS.

Ce înseamnă JARVIS

Creatorul și omul din spatele inteligenței artificiale este Răzvan Ionescu, CTO și CEO interimar DerAffe Vienna, care este de părere că un curator I.A. trebuia să apară la un moment dat fie ca idee din sfera artistică sau creat de către dezvoltatori.

„Împingem limitele limbajelor de programare pentru a putea discuta într-un mod uman despre artă, în mod asumat și elocvent. Adăugăm propriul nostru set de date și creativitatea care este caracteristică lumii artei. JARVIS este mai mult decât un cod de programare, este un sistem de modele mai mici, reglate fin, care lucrează în tandem pentru a îmbunătăți experiența tuturor celor care îndrăznesc să interacționeze cu acesta. Experiența curatorială cu ajutorul unei I.A. este ceva care trebuia să fie abordat la un moment dat de oameni, fie din sfera artistică, fie din cea a dezvoltatorilor de I.A. Suntem mândri să venim cu propria noastră tehnologie, în contextul în care se încearcă alte abordări similare, cu rezultate extrem de diferite, din care toată lumea poate învăța.” a declarat Răzvan Ionescu în cadrul conferinței de presă.

JARVIS va fi o parte a integrală a experienței Bienalei pentru Artă Contemporană din București în 2022. Evenimentul urmează să aibă loc în București între 26 mai și 3 iulie 2022.

Citește și: