07 nov. 2021 | 11:35

Inteligența artificială, folosită de Google pentru medicamente: ce este Isomorphic Labs

ACTUALITATE
Inteligența artificială, folosită de Google pentru medicamente: ce este Isomorphic Labs

Anul trecut, compania DeepMind deținută de Alphabet, compania-mamă a Google, a anunțat că AlphaFold 2 AI a arătat că poate prezice modul în care anumite proteine ​​se vor plia într-un mod care să fie competitiv cu datele experimentale. Iată ce medicamente bazate pe inteligență artificială vor fi produse.

Vestea a fost primită cu entuziasm de comunitatea științifică, dar nu era clar la momentul respectiv ce ar însemna descoperirea în termeni practici. Acum avem o idee mai bună cu Alphabet, care anunță crearea unei noi subsidiare numite Isomorphic Labs.

Compania Isomorphic Labs este axată pe descoperirea de medicamente bazate pe inteligență artificială

Compania afirmă că scopul său este de a „reimagina” procesul de dezvoltare a noilor medicamente cu o abordare bazată pe inteligența artificială.

„Credem că utilizarea fundamentală a metodelor de calcul și AI de vârf poate ajuta oamenii de știință să-și ducă munca la următorul nivel și să accelereze masiv procesul de descoperire a medicamentelor”, a spus Demis Hassabis, fondatorul și CEO-ul Isomorphic Labs.

Hassabis, care este, de asemenea, CEO-ul DeepMind, va fi și director executiv al startup-ului, în timp ce acesta își construiește și angajează angajați suplimentari.

Isomorphic Labs de la Google nu este prima sau singura companie care spune că intenționează să eficientizeze dezvoltarea medicamentelor cu ajutorul inteligenței artificiale. Din 2012, un startup de la Universitatea din Toronto, numit Atomwise, a avut o viziune similară.

Ambii încearcă să abordeze problema creșterii vertiginoase a costurilor de dezvoltare a medicamentelor. Un studiu recent din 2020 a constatat că crearea unui nou produs farmaceutic costă în medie 1,3 miliarde de dolari.

Multe dintre acestea au de-a face cu procesul în sine. Așa cum stau lucrurile astăzi, cercetătorii sintetizează fizic fiecare compus care are potențial și apoi îl testează, pentru a vedea dacă este sigur pentru uz uman. Și pe măsură ce au încercat să dezvolte tratamente pentru boli mai complicate, mai puține medicamente trec prin testele umane.