Investițiile în imobiliare au explodat în România: cum s-a ajuns la o creștere de 50%

Investițiile în imobiliare au explodat în România: cum s-a ajuns la o creștere de 50%

Într-o perioadă în care viitorul economic provocat de pandemie a devenit din ce în ce mai incert, din ce în ce mai mulți români și-au pus economiile în investiții imobiliare.

Nu este clar dacă ne com confrunta prea curând cu o bulă imobiliară care stă să explodeze, dar românii se simt din ce în ce mai confortabil în a cumpăra case și apartamente. Apogeul acestui trend s-a resimțit în luna decembrie a anului trecut, când s-a înregistrat o creștere cu 53% a numărului de achiziții, pentru un total de aproximativ 77.000 de tranzacții.

Comparativ cu 2019, în 2020 s-au cumpărat cu 12% mai multe locuințe. Singurul moment comparabil ca ”explozia” din luna decembrie a fost în ianuarie 2018, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Pentru context, decembrie a fost a șasea lună de creștere a interesului în imobiliară, de la începutul pandemiei. În octombrie s-a putut observa cel mai mare volum lunar de tranzacții imobiliare din ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din întregul an 2020 este cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, conform profit.ro, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Defalcând tranzacțiile încheiate în luna decembrie pe regiuni, cele mai multe investiții s-au făcut în București, 12.967 de tranzacții. Au urmat Ilfov cu 5.734 și Cluj cu 5.247. La polul opus se află Caraș Severin – 188, Olt cu 236 și Covasna cu 377. Este important de reținut că aceste statistici includ toate tipurile de tranzacții imobiliare, dar ponderea cea mai mare o au locuințele.

Evoluția tranzacțiilor imobiliare din ultimele luni sfidează pronosticurile negative avansate de unii investitori imobiliari, care preconizau o scădere continuă a volumului de vânzări pe fondul epidemiei de coronavirus.

Citește și: