Incindența cazurilor de coronavirus, un indicator depășit: cum îți complică viața autoritățile române

Incindența cazurilor de coronavirus, un indicator depășit: cum îți complică viața autoritățile române

Va deveni din ce în ce mai complicat să înțelegi cum progresează pandemia de coronavirus în România. Autoritățile vor să renunțe la indicele de incidență. Se pare că este ”un indicator depășit”.

Încă de la începutul pandemiei, Ministerul Sănătății a folosit indicele de incidență pentru a ajuta oamenii să înțeleagă ce restricții sunt în vigoare într-o regiune a țării, când se vor ridica acele restricții și, în general, cât de gravă este pandemia într-un județ sau oraș.

Din păcate, după ce au jucat bambilici cu restaurantele, localurile, cinematografele, teatrele și multe alte afaceri din România pornind de la indicele de incidență, autoritățile au decis să renunțe la el. Indicatorul va fi înlocuit cu un algoritm mai exact pentru măsurarea efectelor pandemiei.

Pe marginea acestor schimbări, a vorbit ieri doctorul Călin Alexandru. El este director în cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență. „Din punctul nostru de vedere, o raportare strict la incidenţă poate să ne conducă la concluzii greşite. Ieri a avut loc o şedinţă a Comitetului tehnico-ştiinţific de pe lângă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar colegii de la Ministerul Sănătăţii ne-au informat că lucrează la un algoritm ceva mai complex.

Argumentul pe care l-aş aduce aici este că, în pofida unei incidenţe care este în scădere evidentă, noi avem un platou sau o foarte uşoară scădere a numărului de cazuri care sunt internate în spitale şi a numărului de cazuri de terapie intensivă, care reprezintă totuşi un argument sau un indicator mult mai important din punct de vedere medical al efectului pandemiei la nivelul populaţiei din România. Deci, cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul şi alţi parametri decât strict simpla incidenţă a cazurilor la nivelul unui judeţ”, a precizat dr. Călin Alexandru, citat de Agerpres.

Aceste mențiuni au fost făcute la mai puțin de 24 de ore după relaxarea restricțiilor din Capitală. Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, declara că, în cazul în care nu se relaxau restricţiile în Bucureşti, riscul era ca operatorii din HORECA, cei licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc şi organizatorii de spectacole să intenteze procese în instanţă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: