Încărcătoarele vehiculelor electrice sunt extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice: cum te protejezi

Încărcătoarele vehiculelor electrice sunt extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice: cum te protejezi

Stațiile de încărcare a mașinilor electrice și încărcătoarele inteligente de casă sunt extrem de vulnerabile la atacurile cibernetice, potrivit noilor cercetări realizate de firma de consultanță de securitate Pen Test Partners.

Cercetătorii au testat șase mărci de încărcătoare pentru locuințe, precum și mai multe rețele de încărcare disponibile publicului și au găsit unele defecte evidente în cele mai multe dintre ele. Acestea sunt probleme serioase în reglementările de protecție a consumatorilor.

Problemele apar de la încărcătoarele de acasă proiectate pentru a le permite utilizatorilor să monitorizeze starea vehiculelor lor de la distanță, prin intermediul unei aplicații.

Încărcătoarele inteligente, vulnerabile în fața hackerilor

„Am găsit vulnerabilități care au permis deturnarea conturilor a milioane de încărcătoare inteligente EV”, se arată pe blogul Pen Test Partners.

Drept urmare, din fericire, hackerii “pălării albe” au reușit să anuleze de la distanță funcționalitățile utilizatorilor și să oprească încărcarea de la distanță.

În cazuri și mai grave, cercetătorii au reușit să „deschidă ușa” întregii rețele a proprietarilor de vehicule electrice, permițându-le accesul și în alte dispozitive din casă.

Unele mărci de încărcătoare de uz casnic au folosit chiar și module Raspberry Pi, care sunt computere ieftine de tip single board.

„Raspberry Pi nu este potrivit pentru utilizarea comercială pe dispozitive publice, deoarece este foarte dificil să îl securizăm pe deplin împotriva recuperării datelor stocate”, au scris cercetătorii.

În ceea ce privește încărcătoarele publice, echipa a constatat că, din cauza capacității lor de a porni și opri încărcătoarele de la distanță, defectele de securitate cibernetică ale rețelei ar putea fi transformate într-o „armă cibernetică pe care alții ar putea să o folosească pentru a provoca întreruperi de curent”.

Este o tendință îngrijorătoare care va sfârși prin deturnarea informațiilor pentru consumatori și, în cel mai rău caz, va duce la probleme structurale mai mari. Dar autoritățile de reglementare au șansa de a se asigura că nu se va ajunge niciodată la asta în viitor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: