28 ian. 2021 | 10:00

Toate ingredientele unei doze de vaccin Pfizer: ce include imunizarea cu ARN mesager și de ce

ACTUALITATE
Toate ingredientele unei doze de vaccin Pfizer: ce include imunizarea cu ARN mesager și de ce

În ultimele luni, au existat multe speculații legate de conținutul unui vaccin Pfizer cu ARN mesager. Acum avem toate ingredientele împreună cu explicații pentru utilitatea lor.

Vaccinurile Pfizer și Moderna utilizează o tehnologie inovatoare intitulată ARN Mesager. Aceasta nu a mai fost utilizată în trecut în niciun vaccin distribuit la scară largă. Din acest motiv, foarte mulți au fost curioși în legătură cu compoziția soluției de imunizare. Din păcate, din cauza nivelul avansat la care se pune problema în cazul tuturor medicamentelor, există posibilitatea ca aceste informații să nu te ajute foarte mult, dacă nu ai niște cunoștințe în domeniul medical.

O doză (0,3 ml) de Comirnaty (numele produsului Pfizer) conține 30 micrograme de vaccin de tip ARNm COVID-19 (înglobat în nanoparticulelipidice). ”ARN mesager (ARNm) monocatenar cu capăt 5′, produs prin utilizarea unei transcripții in vitro acelulare, de la modele de ADN corespunzătoare, cu codificarea proteinei S (spike) virale a SARS-CoV-2”, se spune în prospect.

În același prospect este trecută lista completă a excipienților:

  • ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)
  • 2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)
  • 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)
  • Colesterol
  • Clorură de potasiu
  • Dihidrogenofosfat de potasiu
  • Clorură de sodiu
  • Fosfat disodic dihidrat
  • Sucroză
  • Apă pentru preparate injectabile

Sintetizând, pe lângă ingredientele active, vaccinul conține lipide (grăsimi), mai multe săruri (una dintre ele fiind simpla sare de masă) și sucroză (zahăr obișnuit).

Cele mai importante din întreaga ecuație sunt lipidele. Atât la Pfizer, cât și la Moderna, acestea sunt incluse sub forma unor nanoparticule cu scopul de a încastra RNA-ul, se arată într-un material al MIT Technology Review. În practică, discutăm sfere minuscule de grăsime ce protejează mRNA și facilitează intrarea sa în celule. Particulele cu pricina au o dimensiune de aproximativ 100 nanometri.

Conform datelor furnizate de Pfizer, sunt utilizate patru lipide diferite într-o ”proporție stabilită”. Lipida ALC-0315 este ingredientul principal în această formulă, deoarece este ionizabilă, așa că poate primi o încărcătură pozitivă și, ținând cont că RNA are una negativă, rămân împreună. Aceasta este și ingredientul care poate provoca efecte secundare sau reacții alergice.

Celelalte lipide, printre care și cunoscuta moleculă de colesterol, sunt ”ajutoare” care conferă integritate structurală nanoparticulelor sau le împiedică să se adune în ”cocoloașe”. În timpul procesului de fabricație, RNA-ul și lipidele sunt amestecate într-o mixtură ce ajunge în final într-o formă de lichid înghețat de culoare albicioasă.

Nu în ultimul rând, Pfizer a insistat în mai multe rânduri asupra faptului că vaccinul său nu are conservanți. Cu alte cuvinte, nu include thimerosal, un ingredient care are în compoziția sa mercur cu scopul de a ucide orice bacterie care ar putea contamina fiola. Acest detaliu este foarte important deoarece thimerosalul s-a aflat la baza a numeroase conspirații, nefondate, de altfel. Centrul pentru Control al Bolilor din SUA spune că thimerosalul este sigur, chiar dacă, în ciuda acestor asigurări, este utilizat tot mai puțin.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele