09 feb. 2021 | 09:30

Încă o ”lovitură” pentru vaccinul AstraZeneca: de ce nu ajută intervenția OMS să te convingă

ACTUALITATE
Încă o ”lovitură” pentru vaccinul AstraZeneca: de ce nu ajută intervenția OMS să te convingă

Cu câteva zile înainte să ajungă 800.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca în România, soluția de imunizarea are o problemă majoră de imagine. Situația este atât de gravă, încât s-a ajuns la intervenția Organizației Mondiale a Sănătății.

Vaccinul AstraZeneca are cea mai mică rată de eficiență dintre toate vaccinurile aflate în circulație, aproximativ 60-70% în majoritatea cazuri, față de 90-95% în cazul creațiilor Pfizer și Moderna. Din acest motiv, cel puțin în cazul vârstnicilor de peste 65 de ani, mai multe țări europene au decis că nu merită riscul posibilelor efecte secundare pentru nivelul scăzut de imunitate pe care îl conferă. Nu a ajutat nici faptul că, duminică, Africa de Sud a evocat posibilitatea unei eficiențe „limitate” a acestui produs față de varianta sud-africană, considerată mai contagioasă și în mare parte responsabilă pentru al doilea val din această țară.

În acest context, mai mulți oficiali ai OMS și ai sistemului Covax au avertizat luni împotriva pesimismului excesiv față de vaccinul ANTI-Covid al companiei AstraZeneca, deoarece este mai presus de toate o problemă de limitare a spitalizărilor și salvarea de vieți, relatează AFP. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu face minuni, oficialii Organizației speră să ne vaccinăm pentru a reduce aglomerația din spitale.

„Este mult prea devreme pentru a respinge acest vaccin”, care este „o parte importantă a răspunsului global la pandemia actuală”, a spus Richard Hatchett, care conduce CEPI. „Este absolut crucial să folosim instrumentele pe care le avem cât mai eficient posibil”, a insistat el în timpul conferinței de presă OMS de la Geneva.

„Sarcina principală a vaccinurilor de astăzi este reducerea numărului de spitalizări și decese. Și mi se pare că în acest moment datele ne arată că asta fac toate vaccinurile”, a spus Michael Ryan, directorul pentru situații de urgență sanitară din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. „S-ar putea să avem nevoie de o a doua și a treia generație de vaccinuri pentru a face mai mult”, a spus el, însă, bazându-se pe experiența sa de luptă cu unele dintre cele mai letale boli, el a spus „în ceea ce privește gestionarea crizelor este vorba să faci ceea ce poți imediat”.

În final, este important de reținut că vaccinul AstraZeneca nu a primit încă aprobarea OMS, dar a primit undă verde de către autoritățile sanitare din multe țări, inclusiv din Uniunea Europeană,

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele