În Turcia, la fel ca pe Marte: cercetătorii NASA au început investigațiile asupra unui lac misterios

În Turcia, la fel ca pe Marte: cercetătorii NASA au început investigațiile asupra unui lac misterios

În speranța obținerii mai multor informații despre trecutul planetei Marte, cercetătorii NASA au descoperit un lac în Turcia care are multe în comun cu o regiune de pe Planeta Roșie.

În ultimele săptămâni, activitatea roverului Perseverance de pe Marte a fost în centrul atenției. Printre scopurile misiunii sale pe a patra planetă de la Soare, se numără colectarea de dovezi referitoare la viața pe planetă în urmă cu milioane sau chiar miliarde de ani. Pentru a ști însă ce caută pe Marte și la ce să se aștepte, cercetătorii NASA au demarat o investigație mult mai aproape de casă, la un lac din sud-vestul Turciei.

Conform datelor publicate de NASA, rocile de la Lacul Salda sunt cele mai similare de pe Pământ cu cele din jurul Craterului Jezero, locația asolizării Perseverance despre care se crede că a fost odată plin cu apă. În acest context, informațiile culese la Salda i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să știi cum și unde să caute pe Marte urme fosilizate ale vieții microbiene. Aparent, acestea sunt păstrate în sedimente despre care se crede că s-au depozitat în jurul unei delte a unui lac care a dispărut de miliarde de ani.

„Salda va fi folosit ca o analogie puternică asupra căreia putem pune întrebări și din care putem învăța”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al agenției aerospațiale americane.

Aceste informații au devenit publice la câțiva ani după lansarea investigațiilor în regiunii. Ca referință, o echipă de cercetători americani și turci specializați în științe planetare au efectuat investigații în 2019 pe malurile lacului cunoscut drept „Maldivele Turciei” datorită apei sale de un albastru azur și împrejurimilor sale albe.

În final similaritățile din regiunea de pe Marte în apropierea căreia își desfășoară activitatea roverul este foarte similară cu zona din apropierea lacului turcesc. Din acest motiv, oamenii de știință cred că sedimentele din jurul lacului s-au erodat din coline formate cu ajutorul microbilor intitulați microbialite. Acum, echipa NASA care a dezvoltat roverul Perseverance vrea să afle dacă există microbialite și în Craterul Jezero de pe marte.

„Când găsim ceva cu Perseverance putem să mergem înapoi să ne uităm la Lacul Salda să analizăm similaritățile dintre cele două procese dar, la fel de important, diferențele care există între Perseverance și Lacul Salda”, a explicat Zurbuchen. „Așadar suntem cu adevărat recunoscători că avem acel lac și cred că va fi alături de noi pentru o perioadă îndelungată”, a concluzionat cercetătorul asociat al NASA.