În interiorul pavilionului Expo Dubai 2020: statui gigantice și arhitecți renumiți

În interiorul pavilionului Expo Dubai 2020: statui gigantice și arhitecți renumiți

Întâmpinând vizitatorii la una dintre principalele expoziții la Expo Dubai 2020 este Alif, un pavilion numit după prima literă a alfabetului arab și dedicat mobilității. Din exterior, structura sa curbată este destul de impresionantă, dar ascunde o priveliște și mai impunătoare: trei figuri gigantice de exploratori istorici, redate în detalii foto-realiste de echipa de efecte speciale care a lucrat la filmele „Lord of the Rings”.

Este unul dintre cele trei pavilioane tematice de la eveniment, alături de Oportunitate și Sustenabilitate. Împreună, ele funcționează ca repere vizuale pentru cea mai recentă ediție a World Expo, o expoziție internațională care găzduiește și pavilioane individuale din 192 de țări și se va desfășura timp de șase luni până la sfârșitul lunii martie 2022, scrie CNN.

Expo Dubai 2020, creații impresionante

Proiectat de firma britanică de arhitectură Foster+Partners, Alif are o formă cu nervuri și curbe menite să evoce mișcarea. În interior, trei galerii principale sunt conectate printr-un nucleu central care găzduiește cel mai mare lift de pasageri din lume, cu o capacitate de 160 de persoane (redusă la 38 din motive de distanțare socială).

Poate că cea mai atrăgătoare dintre toate este galeria dedicată unui tribut interactiv, cinematografic, adus istoriei mobilității umane. A fost proiectat și construit de Weta Workshop din Noua Zeelandă, o firmă de efecte speciale care a câștigat cinci premii Oscar și a lucrat la filme precum „Blade Runner 2049”, „Avatar”, „Stăpânul inelelor” și „Hobbitul”.

„Am încercat să creăm o narațiune captivantă la o scară monumentală”, spune Richard Taylor, co-fondatorul Weta Workshop. „Povestea mobilității este una unică, deoarece oamenii se gândesc imediat la vehicule, tehnologie etc. Dar mobilitatea este un subiect incredibil de divers, care variază de la tehnologie, vocea vorbită, capacitatea de a comunica. Și acum, chiar stelele pe lângă care am navigat sunt stele la care ajungem. Așa că se întinde prin întreaga umanitate”.

Principala atracție a expoziției sunt statuile gigantice ale trei figuri arabe cheie din istoria explorării – Al Bakri, Ibn Battuta și Ibn Majid, care ar avea peste 15 metri înălțime.

„Toți trei dintre acești indivizi au jucat un rol important în promovarea tehnologiei și a cunoștințelor regiunii și apoi, la rândul lor, în împărtășirea acestora cu oamenii”, spune Taylor.

Personajele au fost create sub formă de giganți pentru a crea un sentiment de uimire și amploare, spune Taylor, astfel încât, atunci când vizitatorii merg în jurul lor, să aibă o experiență aproape asemănătoare unui film.

 

Citește și: