Imobiliarele rămân cea mai bună investiție: prețurile au explodat în România, dar există și câteva excepții

Imobiliarele rămân cea mai bună investiție: prețurile au explodat în România, dar există și câteva excepții

Dacă stăteai pe un sac de bani și te gândeai ce să faci cu el, se pare că cea mai bună soluție la ora actuală, cea mai profitabilă, ține de imobiliare. Prețurile la apartamente au explodat, la fel și vânzările, nu de puține ori, cele două fiind corelate.

Ca referință, sunt județe în care vânzările de locuințe s-au triplat în primele opt luni ale acestui an. Români rămân în continuare victime ale simțului proprietății și ar face orice pentru a-și vedea numele pe contractul de vânzare-cumpărare al unei locuințe. Nu mai puțin de 441.000 de locuințe au fost cumpărate în 2021, până la începutul lunii septembrie, conform datelor furnizate de ANCPI – Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Vânzările de locuințe din România, în continuă creștere

Există județe în țară în care numărul tranzacțiilor imobiliare de locuințe a crescut chiar și cu 165%. Aceasta este realitatea din județul Olt, unde în primele opt luni s-au vândut peste 4200 de locuințe. În aceeași perioadă a anului trecut discutam de doar 1600 de achiziții din acest spectru.

La fel de ciudată este creșterea numărului de vânzări din Vaslui. Discutăm de 5300 de locuințe achiziționate, în contrast cu 2100 de locuințe vândute în primele 8 luni din 2020. Pe poziția a treia în top se află județul Argeș, cu o creștere de 141% de la an la an, până la 15.500 de apartamente și case tranzacționate, comparativ cu 6000. În Iași, Bacău și Buzău, creștere a fost de aproximativ 100%.

La polul opus, se află județele cu scăderi impresionante în numărul de achiziții. Așa poți să-ți dai seama de județele în care fie sunt oameni foarte săraci, fie nu se întâmplă nimic pentru a justifica investiții fabuloase în imobiliare. Lista include Alba, Dolj, Ilfov, Covasna, Călărași și Mureș. Aici, vânzările au scăzut. Cea mai mare scădere a fost observată în Călărași, de 59%, iar cea mai mică, în Alba, de doar 2%.

Fără să uimească absolut pe nimeni, cele mai multe locuințe s-au vândut în București, în creștere cu 21% față de 2020 până la pragul de 75.900 de case și apartamente vândute în primele opt luni ale acestui an.