Gta V mai aproape de realitate: inteligența artificială își face loc în lumea jocurilor video

Gta V mai aproape de realitate: inteligența artificială își face loc în lumea jocurilor video

Luna trecută, mai mulți cercetători au creat un sistem de învățare automată care ar putea schimba Gta V în ceva aproape fotorealist. Un alt grup de pasionați în AI au lucrat la ceva impresionat care, implică și numele Rockstar.

Vineri, YouTuber-ul Harrison Kinsley a distribuit un videoclip, care prezintă GAN ca fiind  o rețea neuronală ce poate genera o porțiune din lumea jocului GTA V. Kinsley și colaboratorul Daniel Kukieła au realizat GAN Theft Auto cu GameGAN, care anul trecut a recreat Pac-Man urmărind un alt AI care se joacă.

GameGAN, după cum sugerează și numele, este o rețea generativă. Fiecare GAN este format din două rețele neuronale concurente: un generator și un discriminator. Generatorul este instruit pe un eșantion de date și apoi i se spune să producă conținut pe baza a ceea ce a văzut. Între timp, discriminatorul va compara ieșirea generatorului cu setul de date original, în proces, „antrenându-l” pe omologul său la conținutul de ieșire care este din ce în ce mai aproape de materialul sursă.

„Fiecare pixel pe care îl vedeți aici este generat dintr-o rețea neuronală în timp ce joc. Rețeaua neuronală este întregul joc. Nu există reguli scrise aici de noi sau de motorul RAGE”, spune Kinsley în videoclip.

Cum a fost testat Gta V în versiunea GAN

Instruirea unui GAN este o sarcină intensivă în GPU. NVIDIA i-a împrumutat lui Kinsley un computer DGX Station A100 pentru a face proiectul o realitate. Sistemul vine cu patru dintre GPU-urile A100 ale companiei și un procesor de server AMD cu 64 de nuclee.

Kinsley și Kukieła au folosit toată puterea de calcul pentru a rula simultan 12 AI bazate pe reguli. Aceste programe ar conduce aceeași porțiune de autostradă, colectând datele necesare rețelei neuronale pentru a începe să-și genereze propria lume a jocului. Cei doi au dezvoltat, de asemenea, un AI supra-eșantionat pentru a curăța ieșirea rețelei neuronale, astfel încât să nu pară atât de pixelat.

Rețeaua modelează un număr surprinzător de sisteme din joc. Pe măsură ce mașina se mișcă, la fel și umbra de sub ea și reflexia soarelui pe parbrizul din spate. Rețeaua neuronală nu reproduce perfect fiecare aspect al jocului. În primul rând, coliziunile dau mari bătăi de cap. Kinsley spune că a existat un caz în care a văzut un crucișător de poliție care se apropia împărțit în două chiar când era pe punctul de a se prăbuși cu mașina sa.