21 mai 2021 | 06:00

Până și NVIDIA sabotează Bitcoin: ce face ca să nu-i mai cumperi plăcile video pentru minat

ACTUALITATE
Până și NVIDIA sabotează Bitcoin: ce face ca să nu-i mai cumperi plăcile video pentru minat

De peste un an, amatorii de gaming se confruntă cu o problemă supărătoare. Nu-și mai pot cumpăra cele mai noi plăci video de la NVIDIA pentru că acestea sunt luate de amatorii de minat Bitcoin și alte criptomonede. Din fericire, creatorii plăcilor GeForce au găsit o soluție la problemă.

Majoritatea plăcilor video noi create de NVIDIA nu vor mai fi bune pentru minat criptomonede. Acestea vor fi limitate din fabrică, deși în jocuri se vor comporta exemplar. Pentru a evidenția acest aspect și a descuraja achizițiile masive de către pasionații de Bitcoin, plăcile video vor purta sigla Lite Hash Rate sau LHR. Ca referință, conceptul de ”hash rate” se referă la abilitatea unei plăci video de a genera criptomonede, iar aceasta va fi redusă la 50% pe cele mai recente plăci video GeForce din seria 3000.

Deși decizia pare una proastă, care va descuraja achiziția de plăci video, realitatea este cu totul alta. NVIDIA vrea să se mai muite un pic și la binele gamerilor. De peste un an de zile, aceștia nu au mai putut să cumpere plăci video, cu atât mai puțin la prețuri corecte, din cauza pasionaților de criptomonede. Acesta este și motivul pentru care importante magazine online românești îți oferă un GeForce RTX 3060 la un preț dublu comparativ cu cel recomandat de producător.

În prima fază, a aplicat ideea de Lite Hash Rate doar la RTX 3060, dar acum va extinde această restricție la toate exemplarele noi de RTX 3080, RTX 3070 și RTX 3060 Ti. Deși nu este foarte clar dacă modificarea este realizată la nivel hardware sau software, este important de reținut că nu va afecta plăcile video din aceeași familie precum cele de mai sus care au fost achiziționate deja.

În plus, NVIDIA nu-și neglijează clienții care îi vor cipurile grafice pentru minat. Lor le-a dedicat o familie de plăci video intitulate CMP sau Cryptocurrency Mining Processors. Acestea s-au lansat în februarie și includ nume precum 30HX, 40HX, 50HX sau 90HX și au un preț de pornire oficial de 600 de dolari. Oficialii au afirmat că se așteaptă la încasări de 150 de milioane de dolari din aceste plăci video, de trei ori mai mult decât estimările de acum ceva timp.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele