”Google-ul chinezesc” vine cu alternativa perfectă la metaversul lui Mark Zuckerberg: ce este Tărâmul Speranței

”Google-ul chinezesc” vine cu alternativa perfectă la metaversul lui Mark Zuckerberg: ce este Tărâmul Speranței

În cazul în care nu-ți petreceai deja prea mult timp într-un univers desprins de realitate, pe Facebook sau Instagram, chinezii de la Baidu au dezvăluit particularitățile propriului metavers, alternativa la cel dezvăluit de Mark Zuckerberg.

Baidu este una dintre cele mai puternice companii de tehnologie din China. Considerată Google-ul chinezesc, aceasta are o putere financiară fabuloasă și, tocmai din acest motiv, a dezvăluit la începutul acestei săptămâni propriile planuri pentru un metavers. În frumosul grai chinezesc, acesta este intitulat Tărâmul Speranței. Dacă întregul concept îți este străin, am detaliat mai multe despre acest fenomen al secolului 21 în materialul Ce este metaversul, lumea digitală în care copiii tăi s-au refugiat deja, noi mai avem puțin, iar SF-urile au preconizat-o.

Metaversul nu mai este doar de la Facebook

Mark Zuckerberg crede foarte mult în metavers, atât de mult încât și-a redenumit compania mamă a Facebook în Meta. De la primul anunț al CEO-ului american pe marginea acestui subiect, foarte mulți s-au întrebat de unde va veni alternativa, cine va avea curajul să concureze cu Zuck. Răspunsul, în mod aproape previzibil, vine din China.

Anunțul referitor la metaversul chinezesc a fost făcut printr-o conferință într-un spațiu virtual. Mulți au văzut ca o conferință ”metaversală”, având în vedere că patronul Baidu și numeroase avataruri ale unor jurnaliști au participat în mediul online.

În acest stadiu al proiectului, Baidu a dezvăluit o aplicație intitulată XiRang (Tărâmul Speranței). Progrămelul cu pricina îți permite să creezi un personaj virtual sau avatar și să interacționezi cu alți utilizatori într-o lume 3D. Aplicația este accesibil atât de pe un laptop sau desktop, cât și de pe smartphone. Posesorii căștilor pentru realitate virtuală pot profita de XiRang și în acest fel.

Universul virtual din Tărâmul Speranței, cel puțin momentan, este disponibil doar în China, dar oferă deja o serie de activități interesante pentru curioși. Odată transpus în spațiul online, poți admira o expoziție virtuală, poți sări într-o piscină sau te poți plimba printr-o reproducere a faimosului templu shaolin.

Citește și: