Foxconn intră pe piața auto: modelul electric bazat pe BMW

Foxconn intră pe piața auto: modelul electric bazat pe BMW

Fondul de investiții publice al Arabiei Saudite va crea o nouă entitate numită Velocity.

Arabia Saudită și Foxconn Technology Group din Taiwan sunt în discuții pentru a forma o societate mixtă pentru a construi vehicule electrice, o mișcare care ar putea ajuta la accelerarea planurilor regatului dependent de petrol de a-și diversifica economia.

Fondul de Investiții Publice din Arabia Saudită, care administrează active de aproximativ 450 de miliarde de dolari, va crea o nouă entitate numită Velocity, care să fie acționarul majoritar al societății mixte.

Foxconn va furniza software, electronică și arhitectura electrică pentru noile vehicule electrice și va fi un acționar minoritar.

Asociația mixtă încearcă să construiască vehicule electrice pe un șasiu licențiat de la BMW. Părțile își propun să semneze un acord până la sfârșitul acestui an, deși nu au fost luate decizii finale și planurile s-ar putea schimba în continuare.

BMW a licențiat anterior versiuni mai vechi ale platformelor sale de vehicule startup-urilor de producție auto. VinFast din Vietnam a fabricat un SUV folosind o platformă dezvoltată de BMW pentru o versiune anterioară a popularului său SUV X5.

Arabia Saudită a mai avut ambiții de a dezvolta  industria auto autohtonă, ca parte a încercărilor sale de a îndepărta economia de dependența de petrol. Aceste eforturi au eșuat în mare parte.

Toată lumea este interesată de mașinile electrice

Acum regatul încearcă o altă tactică, PIF-ul conducând investițiile în industrie. A fost nevoie de un pachet majoritar de acțiuni la startup-ul EV Lucid Motors în 2018 pentru a încuraja compania să dezvolte un site de producție în interiorul regatului, lângă Jeddah.

La începutul acestui an, Arabia Saudită a angajat consilieri, inclusiv Boston Consulting Group, pentru a explora crearea propriului producător autohton de mașini electrice, a raportat Bloomberg News.

Fondul suveran urmărește, de asemenea, să dezvolte o fabrică de producție de baterii cu scopul de a produce o capacitate de stocare de 15 gigawați oră pe an până în 2028. Acest proiect ar fi conceput pentru a furniza bateriile pentru Lucid și alți producători de vehicule electrice care își stabilesc prezența în regat.

Guvernul saudit este în discuții cu câțiva producători de automobile pentru a-i determina să înființeze fabrici de producție într-un loc de pe coasta de vest a țării, a declarat ministrul industriei și resurselor minerale Bandar Alkhorayef pentru Bloomberg.

Foxconn, Fondul de Investiții Publice și BMW au refuzat să comenteze.

Foxconn, un partener cheie de asamblare Apple, s-a extins în dezvoltarea și producția de vehicule electrice în ultimul an, văzând interesul în creștere pentru categorie ca un motor puternic de creștere.

În cea mai notabilă mișcare de vehicule electrice de până acum, compania taiwaneză a acceptat să achiziționeze unitatea de producție de pick-up a Lordstown Motors din Ohio, ca parte a unei tranzacții de 280 de milioane de dolari.

Producătorul iPhone și-a dezvăluit primele mașini electrice două săptămâni mai târziu, sporindu-și acreditările ca un candidat serios pentru proiectul secret auto al Apple.

Young Liu, președintele unității emblematice a lui Foxconn, Hon Hai Precision Industry, a declarat că Foxconn intenționează să lanseze un proiect EV în Orientul Mijlociu axat pe software pentru autoturisme.

Citește și: