Fotografia din 2020 intrată direct în istorie și datorită acestei cutii de bere

Fotografia din 2020 intrată direct în istorie și datorită acestei cutii de bere

În 2020 s-au întâmplat o groază de lucruri. Printre cele remarcabile, chiar dacă nu cu impact global, se numără și fotografia de mai jos. A fost realizată de-a lungul a opt ani. Și asta nu-i tot.

Se poate spune că această fotografie a „început” în 2012. La o săptămână după ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice din Londra, o studentă a pus o doză de bere căptușită cu film foto pe o latură a observatorului din campus. Cu intenție sau fără, a uitat de ea. Opt ani mai târziu, în septembrie 2020, în interiorul dozei de bere era o fotografie. Una singură realizată cu cea mai lungă expunere realizată vreodată.

Studenta, pe numele ei Regina Valkenborgh, a creat camera improvizată, pentru că voia să surprindă răsăritul și apusul soarelui pe o perioadă de timp nedeterminată. A ajuns să lase camera acolo opt ani.

Imagina ea și-un titlu potrivit: „Zile însorite”, după cum notează site-ul universității. Ce vezi în ea e traiectoria soarelui pe cerul emisferei nordice. Cele mai înalte arcuri coincid cu solstițiul de vară (cea mai lungă zi din an) și, pe măsură ce trece timpul, cele mai joase și mai scurte indică solstițiul de iarnă (cea mai scurtă zi din an).

Pauzele din arcurile de lumină indică zile înnorate, iar punctele suprasaturate sunt zile însorite.

Care e tehnica prin care poți obține astfel de imagini?

Acest tip de imagine în care soarele e captat într-o fotografie cu expunere lungă se numește solargraf.

Tehnic, Valkenborgh a plasat hârtia fotografică în interiorul dozei de bere, în care a făcut o gaură minusculă (creată cu un ac de cusut), care a funcționat ca o lentilă de aparat foto. Lumina soarelui, concentrată prin gaură, a ars o urmă pe hârtia fotografică din cutia de bere. Și așa a ajuns o fotografie veche de opt ani să intre în istorie într-unul din cei mai complicați ani din ultimul secol.