22 iun. 2021 | 18:15

Fără adresă pe buletin: de ce ți-ar putea dispărea domiciliul de pe cartea de identitate

ACTUALITATE
Fără adresă pe buletin: de ce ți-ar putea dispărea domiciliul de pe cartea de identitate

Adresa ar putea dispărea de pe buletine și cărți de identitate. Un proiect de lege pe această temă ar putea fi redactat în perioada următoare.

USR ar vrea ca adresa de domiciliu să nu mai figureze pe cărțile de identitate ale românilor. Ideea aparține copreședintelui USR-PLUS, Dan Barna. El susține că va propune coaliției de guvernare ca domiciliul să fie eliminat de pe carțile de identitate.

Barna a ținut să precizeze că e vorba de o soluție adoptată de mai multe state europene.

Miza eliminării domiciliului este una electorală, după cum a explicat Dan Barna.

Fără adresă pe buletin

Deocamdată, în Parlament nu a fost depusă nicio inițiativă de acest gen și nici Guvernul nu dă semne că ar vrea așa ceva.  Dar în coaliție se va discuta despre acest lucru. Cel puțin, așa și-ar dori Dan Barna.

”Ar permite o participare la vot mult mai flexibilă și firească…(…) că poate să aibă și un efect electoral – urmează să vedem în reglementare. Primăria are domiciliul cetățenilor, asta nu dispare”.

Barna a denumit actualul sistem drept ”o legătura artificială în care identitatea e condiționată de domiciliul de pe cartea de identitate”.

Recent, președintele ADR – Autoritatea pentru Digitalizarea României – venea cu explicații și despre schimbările aduse odată cu noile buletine. Noua carte de identitate electronică va fi obligatorie în situațiile în care dorești să pleci din țară. Dacă nu o ai, atunci vei avea nevoie de pașaport.

Oficialul recunoștea că noua carte de identitate electronică nu va fi obligatorie, pentru că unii cetățeni „pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat”.

„Aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică”, spunea Octavian Oprea.