30 aug. 2021 | 08:36

Facturile la gaze naturale crescute cu 100%: românii care vor ajunge să nu-și mai permită accesul la gaz

ACTUALITATE
Facturile la gaze naturale crescute cu 100%: românii care vor ajunge să nu-și mai permită accesul la gaz

Românii sunt loviți de scumpiri din toate părțile, pe toate fronturile, dar niciuna nu este mai dureroasă decât creșterea prețului la gaze naturale. Facturile la utilități ale românilor vor crește și cu 100% peste aproximativ o lună.

Accesul la gaze naturale tinde să fie o aroganță în România, având în vedere ritmul creșterilor care s-au petrecut deja în ultimul an, dar mai ales a celor din următoarele două luni. Ca referință, Romgaz a trimis deja propuneri de contracte cu o creștere a prețului de 100% începând cu 1 octombrie 2021.

Creșterea prețului la gaz cu 100%, reală

Romgaz este unul dintre cei mai importanți distribuitori și furnizori de gaze naturale din România și tocmai a trimis către unui număr semnificativ de consumatori casnici oferte de furnizare ce includ o creștere a prețului de achiziție mai mare cu 100%. În prima fază, oferta a ajuns la locuitorii din comunele Ghercești (Dolj) și Stejari (Gorj), dar în funcție de reacția acestora sau, mai degrabă, lipsa de reacție, probabil că practica se va extinde în întreaga țară.

În practică, discutăm de un tarif de 71,08 lei/MWh ce se va transforma în 155,17 lei/MWh, o creștere de 110%. Cu tot cu tarife reglementate de transport și distribuție (dar fără acciză și TVA), prețul de furnizare propus pentru clienții cu consum mai mic de 280 MWh anual din Ghercești crește cu aproape 63% de la 1 octombrie, de la 131,27 la 213,84 lei/MWh, iar cel de la Stejari – cu 72%, de la 118,19 la 203,36 lei/MWh. Noile tarife ar urma să fie valabile până la 30 septembrie 2022, dacă nu cumva vor mai suferi modificări și pe perioada contractuală, cum s-a întâmplat deja pentru mai mulți români.

Este important de reținut că, în conformitate cu comparatorul de prețuri al ANRE pentru regiunea cu pricina, niciun alt furnizor de gaze naturale care activează în regiune nu le propune locuitorilor un preț mai mic de 120 lei/MWh.

În ceea ce privește activitatea din regiune a distribuitorului, Romgaz a ajuns să opereze rețelele de distribuție din Ghercești și Stejari începând cu primii ani ai decadei 2000. Motivul are legătură cu faptul că deține active importante în zonele celor două comune. Este vorba de un depozit de înmagazinare la Ghercești și mai multe sonde de producție de gaze la Stejari, parte a perimetrului concesionat de exploatare petrolieră Hurezani – Piscu Stejari. Activitățile de distribuție și furnizare ale Romgaz din cele două localități au o pondere cu totul nesemnificativă în veniturile companiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele