Toți românii vor plăti mai mult: ce se întâmplă cu factura la gaze naturale, de când

Toți românii vor plăti mai mult: ce se întâmplă cu factura la gaze naturale, de când

În această iarnă, ne așteaptă scumpiri foarte mari. Facturile la gaze vor ajunge să se dubleze. Consumatorii nu pot decât să spere că iarna asta va fi mai puțin geroasă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, exclude măriri de 50% a prețului la gaze naturale, în această iarnă. Cu toate acestea, președintele AEI Dumitru Chisăliță, vine să ne explice fenomenul. Pe portalul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, vom putea găsi prețurile pentru contractele de pe piața de gaze pentru consumatorii casnici. Acestea se referă la consumatorii a căror contracte expiră acum. Se pare că prețurile valabile anul următor au suferit creșteri de peste 100%.

”Nu știm cum ne vom descurca. Muncim ca să plătim, cam atât. De două săptămâni avem program de mamă-vitregă. Lumina stinsă seara. Astea-s amintiri pe care nu credeam ca le vom mai retrăi. La iarna vom sta fără gaze sau vom găti la plită”, a declarat Iulia B., 47 ani, din București, pentru Ziare.com, care a spus cât a achitat la gaze în decembrie 2020, suma de 675 de lei, foarte mult pentru o lună „nu prea rece. Probabil că de Crăciun vom sta fără beculețe si vom face frigul. Iarna care vine sună cam sumbră. Rămâne să așteptăm și să simțim pe propria piele. Sper într-o iarna blândă, altfel nu știu cum va fi”.

Se pare că, un consumator care locuiește într-o casă a achitat în cea mai friguroasă lună a iernii trecute o factură de aproape 800 lei. În iarna care urmează va achita o factură de circa 1.600 lei, adică dublu. Cauza scumpirilor o constituie prețul mai ridicat a gazelor naturale la care se adaugă cererea mondială mult mai mare.

De când vor fi aceste scumpiri?

Bursa Română de Mărfuri arată că această creștere va continua în septembrie – decembrie 2021. Perioada ianuarie – aprilie 2020 va fi apogeul scumpirilor, când acesta probabil va depăși valoarea de 200 lei MWh. Acela va fi și momentul în care facturilor vor exploda. Pentru noi, asta însemna că majoritatea produselor pe care le achiziționăm vor fi mult mai scumpe.

 

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: