Facebook nu reușește să protejeze utilizatorii de dezinformarea Covid: de ce este acuzată platforma socială

Facebook nu reușește să protejeze utilizatorii de dezinformarea Covid: de ce este acuzată platforma socială

Dezinformarea și opiniile sceptice despre Covid-19 și vaccinuri au fost lăsate să se răspândească pe foarte multe conturi, pagini și grupuri de Facebook și Instagram care împreună au câștigat 370.000 de urmăritori în ultimul an, potrivit unui raport.

Dezinformarea și promovarea ezitării la vaccin includ postări în grupuri de Facebook care susțin că copiii sunt „omorâți prin lovitura experimentală pe care sunt presați să o facă”, dar și un cont de Instagram care promovează un documentar de Andrew Wakefield, una dintre figurile cheie în promovarea legăturii discreditate între inocularea MMR și autism.

Facebook, un pericol la adresa vaccinării

Cele 20 de conturi, pagini și grupuri au fost urmărite de NewsGuard, o organizație care monitorizează dezinformarea online. Începând cu luna septembrie a anului trecut, NewsGuard a înaintat rapoarte regulate către Organizația Mondială a Sănătății, la cererea OMS, semnalând site-urile de social media și alte platforme digitale care răspândesc falsuri despre Covid-19.

Într-o cercetare publicată recent, NewsGuard a spus că 20 dintre site-urile pe care le-a monitorizat în acea perioadă au câștigat un total de 372.670 de urmăritori. Un raport complet care conține cercetarea a fost trimis la OMS.

Cercetarea NewsGuard indică surse proeminente de scepticism asupra vaccinurilor, cum ar fi paginile de Facebook ale lui Robert F Kennedy Jr, un proeminent anti-vaxxer și Joseph Mercola, un medic în medicină alternativă, precum și surse mai mici, cum ar fi contul France Soir de pe Instagram.

Kennedy a fost interzis de pe Instagram din cauza atitudinii sale privind vaccinul în februarie, dar pagina sa de Facebook, dar și contul de Instagram al lui Mercola au câștigat peste 140.000 de urmăritori din februarie, potrivit NewsGuard. Mercola a spus că are „tot dreptul de a informa publicul prin împărtășirea cercetărilor sale medicale”.

Facebook a fost sub presiune pentru a-l interzice pe Kennedy, nepotul președintelui John F Kennedy, în martie, când a lansat un documentar, Medical Racism, care a fost acuzat că a încercat să promoveze ezitarea la vaccin în rândul americanilor de culoare. Kennedy a spus că filmul „îndeamnă toți americanii să ceară cele mai sigure vaccinuri”.

Facebook și Instagram sunt ambele deținute de Meta, compania care până la rebranding săptămâna trecută era cunoscută sub numele de Facebook.

Meta a anunțat săptămâna trecută că își intensifică eforturile pentru a promova eforturile de vaccinare pentru copii în aplicațiile sale.

Citește și: