21 oct. 2021 | 13:35

Facebook își lansează propriul portofel digital: ce se-ntâmplă cu criptomoneda sa, „Diem”

ACTUALITATE
Facebook își lansează propriul portofel digital: ce se-ntâmplă cu criptomoneda sa,

Facebook testează, în cele din urmă, Novi, portofelul digital pe care îl concepe de mai bine de doi ani.

Șeful de plăți Facebook, David Marcus, a anunțat că compania lansează „un mic pilot” al companiei Novi în Statele Unite și Guatemala, cu scopul de a permite membrilor familiei să trimită remitențe peste granițe.

„Facem un pilot pentru testarea funcțiilor de bază ale caracteristicilor și a capacităților noastre operaționale în domeniul asistenței și conformității cu clienții”, a spus Marcus. „De asemenea, sperăm că acest lucru va demonstra un nou caz de utilizare stablecoin (ca instrument de plăți) dincolo de modul în care sunt utilizate în mod obișnuit astăzi”.

Faptul că Novi se lansează, în cele din urmă, chiar și într-un mod limitat, e un pas semnificativ înainte pentru planurile de crypto de multă vreme ale gigantului Facebook. Cu toate acestea, compania lansează portofelul digital fără Diem, criptomoneda sa planificată, care se confruntă cu un val de respingeri din partea parlamentarilor și a autorităților de reglementare din întreaga lume.

Facebook lansează Novi, portofelul său digital

În schimb, testul pilot inițial va utiliza Pax Dollar (USDP), o monedă stabilă despre care Marcus a spus că „funcționează cu succes de peste trei ani și are atribute importante de reglementare și protecție a consumatorilor”. El a adăugat că Facebook a colaborat cu Coinbase la acest proiect.

Știrile despre acest proiect au stârnit deja critici din nou din partea parlamentarilor. La câteva ore după anunțul inițial al lui Marcus, un grup de cinci senatori democrați au trimis o scrisoare către Facebook cerând companiei „să întrerupă imediat pilotul Novi și să se angajeze că nu îl va aduce pe Diem pe piață”.

„Având în vedere amploarea scandalurilor din jurul companiei dvs., scriem pentru a ne exprima cea mai puternică opoziție față de efortul Facebook de a lansa o criptomonedă și un portofel digital, acum denumite „Diem”, respectiv „Novi”, au scris senatorii. „Nu se poate avea încredere în Facebook pentru a gestiona un sistem de plăți sau o monedă digitală atunci când capacitatea sa existentă de a gestiona riscurile și de a menține consumatorii în siguranță s-a dovedit cu totul insuficientă”.

Un purtător de cuvânt al Novi a spus că „așteptăm cu nerăbdare să răspundem la scrisoarea Comitetului”, dar nu a explicat cum. În anunțul său inițial, Marcus a spus că compania își menține angajamentul de a lansa Diem.

„Vreau să fiu clar că sprijinul nostru pentru Diem nu s-a schimbat și intenționăm să lansăm Novi împreună cu Diem, odată ce va primi aprobarea de reglementare și va intra în vigoare”, a scris el.