Experții avertizează: umanitatea este aproape de final. De ce Pământul suferă niște schimbări iremediabile

Experții avertizează: umanitatea este aproape de final. De ce Pământul suferă niște schimbări iremediabile

Planeta, după probabil știi, este într-o stare destul de proastă. Dar amploarea imensă a amenințărilor reprezentate de schimbările climatice globale și de pierderea biodiversității indusă de umanitatea în general ar putea fi chiar mai gravă decât înțeleg oamenii, potrivit unui articol de perspectivă publicat recent în revista Frontiers in Conservation Science.

Articolul avertizează despre un „viitor teribil, de dispariție în masă și poate chiar de sfârșitul omenirii”.

Umanitatea distruge planeta, iar schimbările sunt iremediabile

„Omenirea provoacă o pierdere rapidă a biodiversității și, odată cu aceasta, capacitatea Pământului de a susține viața complexă”, a declarat autorul principal și ecologul Universității Flinders, Corey Bradshaw, într-un comunicat de presă. „Dar curentul principal întâmpină dificultăți în a înțelege magnitudinea acestei pierderi, în ciuda eroziunii constante a esenței civilizației umane”.

O parte a provocării constă în faptul că sistemele politice și economice ale lumii sunt concepute să se concentreze pe provocările și câștigurile pe termen scurt, susțin autorii studiului, provocând ca problemele pe termen lung ale schimbărilor climatice, pierderii biodiversității și distrugerii ecologice să nu fie abordate.

„De fapt, amploarea amenințărilor la adresa biosferei și a tuturor formelor sale de viață este atât de mare, încât este dificil de înțeles chiar și pentru experții bine informați”, a spus Bradshaw în comunicat. „Problema este agravată de ignoranță și interes personal pe termen scurt, urmărirea bogăției și a intereselor politice, împiedicând acțiunea crucială pentru supraviețuire”.

Majoritatea economiilor funcționează pe baza faptului că contracararea este acum prea costisitoare pentru a fi acceptabilă din punct de vedere politic, conform coautorului studiului și biologul Universității Stanford, Paul Ehrlich. „Combinat cu campanii de dezinformare pentru a proteja profiturile pe termen scurt, este îndoielnic că amploarea modificărilor de care avem nevoie va fi făcută în timp util”.

Coautorul studiului, Dan Blumstein, ecolog al Universității din California, Los Angeles, a declarat că lucrarea „înspăimântătoare” este o chestiune de viață și de moarte.

„Ceea ce spunem s-ar putea să nu fie popular, dar într-adevăr este înfricoșător”, a spus el. „Dar trebuie să fim sinceri, exacți și sinceri dacă omenirea vrea să înțeleagă enormitatea provocărilor cu care ne confruntăm în crearea unui viitor durabil”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: