Există o bucată uriașă a unei planete vechi, îngropată în interiorul Pământului. Care e originea ei

Există o bucată uriașă a unei planete vechi, îngropată în interiorul Pământului. Care e originea ei

Există două “pete” gigantice de material dens care se ascund în adâncurile inferioare ale mantalei Pământului, sub Africa de Vest și Oceanul Pacific. Late de mii de kilometri, aceste “bucăți” au fost unul dintre secretele cele mai bine păstrate ale planetei – și misterioase chiar și pentru oamenii de știință, de zeci de ani.

Acum, există dovezi palpabile că acestea ar putea fi rămășițe rămase dintr-o protoplanetă veche, numită Theia, care s-a prăbușit pe Pământ în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, relatează Science Magazine.

Oamenii de știință au suspectat anterior că există o legătură între aceste forme ciudate, cunoscute formal sub numele de provincii mari cu viteză de forfecare mică (LLSVP), și Luna. Dar majoritatea credeau că LLSVP-urile erau “cicatrici” planetare de la impactul lui Theia, nu piese ale lumii extraterestre în sine.

Scoarța Pământului ascunde o veche planetă

Pentru context, nu este prima dată când oamenii de știință au speculat că aceste formațiuni subterane erau fragmente rămase din Theia, relatează Science. Dar Qian Yuan, un student absolvent al Universității de Stat din Arizona, care a prezentat ideea la Lunar and Planetary Science Conference de săptămâna trecută, pare să fi adus cel mai convingător argument de până acum cu privire la acest subiect.

Din lucrarea lui Yuan reiese dovada seismologică că LLSVP-urile sunt chimic diferite de restul stâncii care le înconjoară. Asta sugerează că aceste formațiuni au origini extraterestre și că sunt de șase ori mai mari decât Luna.

Chiar dacă cercetarea rămâne oarecum speculativă, seismologii care au studiat lucrările precum cea a lui Yuan sunt din ce în ce mai convinși că alte bucăți din alte lumi s-ar putea ascunde sub suprafața Pământului, potrivit Science. Descoperirea lor ar putea ajuta la dezvăluirea faptului că trecutul antic al Pământului a fost mult mai violent decât ceea ce știm până acum.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: