Evenimentul incredibil petrecut în spațiu: cum s-a întâmplat fenomenul și ce a dezvăluit

Evenimentul incredibil petrecut în spațiu: cum s-a întâmplat fenomenul și ce a dezvăluit

Un nor a supraviețuit unei întâlniri apropiate cu o gaură neagră supermasivă. Iată cum s-a petrecut fenomenul din spațiu.

Potrivit unui nou studiu al obiectului, numit G2, este vorba de trei stele tinere, înconjurate de un nor gros de gaz și praf din care s-au născut. Această interpretare oferă o soluție clară la întrebările care au rămas fără răspuns după ce a trecut de G2 Sgr A* – gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee – în 2014.

„Sugerăm că obiectele observate acoperite cu praf sunt rămășițele unui grup de stele tinere topite care a început să se formeze în discul nuclear din jur”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Fenomen inedit în spațiu

G2 a  fost descoperit în 2011. În acel moment, se îndrepta spre un eveniment cunoscut sub numele de perinigricon – punctul de pe orbită în care se află cel mai aproape de o gaură neagră.

Astronomii se așteptau pe deplin ca o întâlnire strânsă să determine G2 să fie rupt și sfâșiat de către Sgr A*, producând niște artificii care răsună din găurile negre supermasive.

Nu s-a întâmplat nimic de genul acesta. S-a dilatat și alungit pe măsură ce s-a apropiat de gaura neagră. Apoi, dincolo de regiunea perinigriconului, a revenit la o formă mai compactă.

O altă caracteristică a lui G2 este că este extrem de fierbinte, mult mai fierbinte decât ar trebui să fie un nor de praf. Este posibil ca Sgr A*, sau alte stele, să fi încălzit obiectul, dar acesta a rămas cu aceeași temperatură indiferent unde s-ar fi aflat. Acest lucru indică faptul că tot ceea ce încălzește G2 provine din interiorul norului însuși, nu din influențe exterioare.

Astronomii au descoperit că aceste două comportamente sunt în concordanță cu comportamentul stelei. Anul trecut, o echipă de cercetători a sugerat că norul G2 ar putea adăposti o stea ascunsă în interiorul său. Acesta ar fi produsul unei coliziuni între două stele care a produs un nor masiv de gaz și praf în jurul lor.

Citește și: