Efectele dezastruoase ale impactului omului asupra naturii: de ce un întreg oraș a fost înghițit de pământ

Efectele dezastruoase ale impactului omului asupra naturii: de ce un întreg oraș a fost înghițit de pământ

În centrul Californiei, exact între Los Angeles și San Francisco, un oraș agricol numit Corcoran se scufundă în pământ într-un ritm alarmant.

Deși coborârea a fost neuniformă de-a lungul anilor și se întâmplă la o scară prea mare pentru a se observa la sol, sateliții NASA au confirmat problema: unele părți din Corcoran au scăzut cu mai mult de trei metri, în ultimii 14 ani, conform The New York Times. De asemenea, se precozinează că va coborî mai mult în viitorul apropiat, infrastructura orașului fiind în pericol grav.

„Este un risc pentru noi”, a declarat Mary Gonzalez-Gomez, rezidentă în Corcoran, pentru NYT. „Știm cu toții asta, dar ce vom face? Nu putem face nimic”.

Care este cauza pentru care acest oraș se scufundă efectiv în pământ

Problema provine din utilizarea masivă a apei din industria agricolă a zonei. Când râurile nu furnizează suficientă apă pentru fermele din zonă, vor începe să pompeze apa din rezervoarele subterane. Provocarea este că acele rezervoare sunt direct sub oraș. După serii întregi de pompare, solul începe să se sfărâme, aceasta fiind cauza principală a faptului că orașul efectiv se scufundă în pământ.

„În prezent nu există nicio cale de a repara acest lucru”, a declarat Jay Famiglietti, fost om de știință NASA, pentru NYT. „Scara la care se întâmplă acest dezastru este mare, iar oamenii nu percep adevăratul pericol la care sunt expuși. Dar o analiză atentă ar arăta că există o mulțime de infrastructuri potențial expuse riscului”.

Famiglietti, care este acum directorul Institutului Global pentru Securitatea Apelor de la Universitatea din Canada din provincia Saskatchewan, a fost unul dintre primii care a folosit datele prin satelit pentru a arăta că orașul se scufundă.

Potrivit NYT, nu se pot face prea multe pentru a ridica întreg orașul, dar se poate încerca să se atenueze daunele suplimentare prin limitarea pompării și impunerea unui control mai bun asupra utilizării apelor subterane în rândul orașelor învecinate și al companiilor agricole care au făcut o mare parte din pagube.

„Situația lui Corcoran este absolut îngrijorătoare pentru pomparea moștenită a apelor subterane neadministrate, care este inacceptabilă în California”, a declarat pentru NYT directorul Departamentului Resurselor de Apă din California, Karla Nemeth.

Citește și:
Etichete: