După Coreea de Sud, și Italia atacă Apple: cea mai recentă problemă a celor din Cupertino

După Coreea de Sud, și Italia atacă Apple: cea mai recentă problemă a celor din Cupertino

Autoritatea antitrust din Italia a amendat giganții tehnologici americani Amazon.com  și Apple Inc cu un total de peste 200 de milioane de euro pentru presupusa cooperare anticoncurențială în vânzarea produselor Apple și Beats.

Prevederile contractuale ale unui acord din 2018 dintre companii a însemnat că doar resellerii selectați li se permite să vândă produse Apple și Beats pe Amazon.it, a spus organul de supraveghere, adăugând că acest lucru încalcă regulile Uniunii Europene și afectează concurența la prețuri.

Atât Apple, cât și Amazon au spus că intenționează să facă recurs împotriva amenzilor.

Autoritatea a aplicat o amendă de 68,7 milioane de euro Amazon și 134,5 milioane de euro Apple, ordonând companiilor să pună capăt restricțiilor pentru a oferi retailerilor de produse originale Apple și Beats acces la Amazon.it într-o manieră nediscriminatorie.

O nouă problemă

„Pentru a ne asigura că clienții noștri cumpără produse autentice, colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri reselleri și avem echipe dedicate de experți din întreaga lume care lucrează cu forțele de ordine, vamale și comercianții pentru a se asigura că sunt vândute numai produse Apple autentice”, a spus Apple, negând orice nelegiuire.

Într-o declarație separată, Amazon a spus că nu este de acord cu decizia autorității italiene și că amenda propusă este „disproporționată și nejustificată”.

„Respingem sugestia că Amazon beneficiază de excluderea vânzătorilor din magazinul nostru, deoarece modelul nostru de afaceri se bazează pe succesul acestora. Ca urmare a acordului, clienții italieni pot găsi cele mai noi produse Apple și Beats în magazinul nostru, beneficiind de un catalog care mai mult decât dublat, cu oferte mai bune și livrare mai rapidă”, a spus Amazon.

Această amendă creează probleme pentru gigantul tehnologic american, mai ales că și Comisia Europeană a început să investigheze Apple pentru practici anticoncurențiale. În vizorul autorităților europene se află modul în care funcționează cipul NFC de pe dispozitivele Apple.

Citește și: