Acest telescop ar putea detecta asteroizi potențial periculoși care se îndreaptă spre Pământ

Acest telescop ar putea detecta asteroizi potențial periculoși care se îndreaptă spre Pământ

Un nou telescop spațial care ar putea detecta asteroizi și comete potențial periculoase, care par că se îndreaptă spre Pământ, este cu un pas mai aproape de realitate.

Telescopul spațial Near-Earth Object Surveyor, sau NEO Surveyor, a fost aprobat de NASA pentru a trece la faza de proiectare. Telescopul cu infraroșu de șase metri lungime ar spori apărarea planetară, ajutând astronomii să găsească asteroizi și comete care se află la mai puțin de 48 de milioane de kilometri de orbita Pământului.

„NEO Surveyor va avea capacitatea de a accelera viteza cu care NASA este capabilă să descopere asteroizi și comete care ar putea reprezenta un pericol pentru Pământ și este proiectat să descopere 90% din asteroizii cu o dimensiune de 140 de metri sau mai mare, într-un deceniu de la lansare”, a declarat Mike Kelley, om de știință al programului NEO Surveyor de la sediul NASA, într-un comunicat.

Acest telescop e mai eficient decât oricare altul de până acum

În 1908, un asteroid puternic a lovit râul Podkamennaya Tunguska într-o pădure siberiană îndepărtată a Rusiei. Evenimentul a doborât copaci și a distrus păduri întregi – trei sferturi din statul Rhode Island din SUA.  Astfel de evenimente explică de ce astronomii și grupul Asteroid Day vor ca oamenii să fie conștienți de pericolul acesta. Detectarea amenințării obiectelor din apropierea Pământului, care ar putea provoca vătămări grave constituie un obiectiv principal al NASA și al altor organizații spațiale din întreaga lume.

În 2010, NASA și-a îndeplinit obiectivul de a descoperi 90% din toate obiectele spațiale din apropierea Pământului, cu o dimensiune mai mare de o mie de metri. Agenția spațială a fost apoi îndrumată, prin Legea Națională privind Administrarea Aeronauticii și Spațiului din 2005, pentru a găsi 90% din NEO-uri mai mari de 140 de metri. Până în prezent, NASA a găsit 40% din obiectele din acest interval.

„În fiecare seară, astronomii din întreaga lume folosesc telescoape optice de la sol pentru a descoperi noi NEO-uri, pentru a le caracteriza forma și dimensiunea și pentru a confirma că nu reprezintă o amenințare pentru noi”, a declarat Kelly Fast, managerul programului pentru Programul de Observații NEO al NASA, într-o declarație.

Aceste telescoape sunt capabile să caute NEO-uri doar pe cerul nopții. NEO Surveyor ar permite observațiilor să continue și ziua, vizând în mod specific regiunile unde ar putea fi găsite astfel de obiecte spațiale care ar putea reprezenta un pericol.

Citește și: