04 feb. 2021 | 13:03

DOCUMENT: Reguli în timpul orelor de curs și pauze în școli pentru elevi. Ce trebuie să facă de acum toți elevii

CHESTII
DOCUMENT: Reguli în timpul orelor de curs și pauze în școli pentru elevi. Ce trebuie să facă de acum toți elevii

Elevii vor reveni în școli în format fizic de luni. În acest sens, Ministerul Educației a elaborat proiectul de ordin cu măsurile pentru redeschiderea școlilor.

Distanță de un metru între elevi în clase sau amplasare optimă a băncilor, masca va fi purtată permanent, copiii vor fi supravegheați în pause. Acestea sunt pe scurt măsurile.

Printre măsurile privind pregătirea unităților de învățământ, înainte de reluarea cursurilor se numără așezarea băncilor astfel încât să se asigure distanțarea de un metro. Dacă acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă, dar și stabilirea circuitelor funcționale.

În interiorul școlii vor fi organizate circuite prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, de deplasare în interiorul unității de învățământ și de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanțe corespunzatoare între persoane. Apoi, la intrarea în școală și pe coridoare, precum si la intrarea în fiecare clasă vor fi așezate dispensere/flacoane cu soluție dezinfectantă pentru mâini.

Ușile vor fi menținute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact, iar sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică  de un metru între elevi.

Reguli stricte în școli, de luni

Deplasarea elevilor în interiorul instituției trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. De asemenea, este interzis schimbul de obiecte personale.

Se pune accent pe aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute și la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară.

De asemenea, elevii și personalul didactic/auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanență, atunci când se află în incinta unității de învățământ, iar accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unității de învățământ va fi interzis în afara cazurilor excepționale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unității de învățământ.

Mai mult, organizarea programului școlar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea și la ieșirea în pauze.

Organizarea activităților și supravegherea în timpul pauzelor în școli se realizează astfel încât să se evite formarea de grupuri de elevi din clase diferite. Elevii vor fi supravegheați pe toată durata pauzelor de către cadre didactice sau alte categorii de personal, pentru menținerea distanțării fizice.  De asemenea, elevii nu vor consuma în comun alimente sau băuturi și nu vor schimba între ei obiecte de folosință personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării).

Documentul poate fi consultat în întregime aici.